Britse parlementsleden vegen hun eigen seksschandaal onder de mat

Britse parlementsleden vegen hun eigen seksschandaal onder de mat

Enkele Britse parlementsleden worden beschuldigd van seksuele intimidatie op het werk. Alsof dat nog niet erg genoeg is, lijkt het er ook op dat er niets gedaan is met de meldingen van het slachtoffer. Daardoor lijkt het alsof het Britse parlement hun eigen seksschandaal onder de mat wou vegen.

Het is een vrouw die een tijdje voor een Brits parlementslid heeft gewerkt, die naar buiten komt met haar verhaal. Maar liefst vier keer heeft ze melding gedaan van gevallen van seksuele intimidatie op de parlementaire werkvloer, maar elke keer opnieuw werd er niets met haar melding gedaan.

Afgelopen week vroeg de vrouw uiteindelijk hulp aan een ander parlementslid, Liz Saville Roberts, die haar verhaal vertelde tijdens een debat in het Lagerhuis, zo schrijft Independent.

Onderzoek aan banden gelegd

“Maar liefst vier keer kwam de vrouw in aanraking met seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar met haar vier meldingen werd niets gedaan. Zelfs het melden bij de politie van wat haar overkomen was, leidde tot niets. Hoe kan ik haar nu nog geruststellen dat er deze keer wel iets met haar klacht zal gebeuren?”, zo vroeg Saville Roberts in het Lagerhuis. “

Ondertussen blijkt dat er ook sprake is van een soort van sabotage. In 2014 werden de mogelijkheden om onderzoek te doen naar seksuele misdrijven aan banden gelegd door leden van de conservatieve Tory-partij.

Sugar tits

Minister van Internationale Handel Mark Garnier heeft ondertussen bekend dat hij zijn secretaresse seksspeeltjes heeft laten kopen voor hem en dat hij haar ‘liefkozend’ sugar tits noemde. Dat gebeurde in 2010, voor hij minister werd. Volgens hem “was het kopen van vibrators grappig en paste zijn koosnaampje bij de informele werksfeer”, maar in het Verenigd Koninkrijk wordt er gesproken over ‘dinosaurussengedrag’.

Het ziet ernaar uit dat Garnier zijn job als minister zal verliezen, ook al omdat hij niet op de steun van premier Theresa May kon rekenen bij zijn bekentenis.

Erotische berichten

Ook Stephen Crabb, een getrouwd parlementslid, blijkt wat op z’n kerfstok te hebben. Hij moest toegeven dat hij in 2013 erotisch getinte berichten heeft gestuurd naar een toen 19-jarig meisje die op sollicitatiegesprek was gekomen. Crabb zegt dat hij een paar keer met de jonge vrouw heeft afgesproken en dat de berichtjes van beide kanten kwamen, maar het is door een soortgelijke kwestie dat Crabb vorig jaar zijn plaats in de race voor het partijleiderschap van de Conservatieven moest afstaan en aftrad als minister van Werk en Pensioenen.

Ook lid van de Labour-partij Jared O’Mara kwam in opspraak, omdat hij een vrouw een ugly bitch genoemd had en in een muziekrecensie de term sexy little slags (sexy, kleine dellen) had gebruikt. O’Mara moest noodgedwongen ontslag nemen uit de kamercommissie voor Vrouwen en Seksegelijkheid.

En dan is er ook nog reporter Jane Merrick die in 2003 gekust werd op de mond door een Conservatief kamerlid. “Het gebeurde na een lunch met het parlementslid. Hij kuste me opeens op de lippen en ik was beschaamd en liep weg.” Omdat Merrick nog maar net werkte als politiek verslaggeefster in Westminster diende ze geen klacht in, maar nu “zou ze zo’n man een klap hebben gegeven”, zo zegt ze zelf.

Whatsapp

Het schandaal neemt almaar grotere proporties aan nu ook blijkt dat vrouwelijke medewerkers van het parlement al jaren een Whatsapp-groepje hebben waarin ze elkaar waarschuwen voor parlementsleden die zich ongepast gedragen. Sommigen onder hen worden zelfs “een seksueel roofdier” genoemd. Maar liefst 36 namen werden genoemd en nu ook beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Premier Theresa May belooft alvast om iets te doen. “Ik vind dat deze situatie niet meer getolereerd kan worden”, zo schreef ze in een brief aan de speaker van het Lagerhuis John Bercow. “Het is niet eerlijk tegenover medewerkers, vaak jonge mensen in hun eerste job”.

Getty Images

Gesponsorde artikelen