Britse pond blijft maar zakken, en dat is op termijn voor iedereen slecht nieuws

Britse pond blijft maar zakken, en dat is op termijn voor iedereen slecht nieuws

De Britse pond is ook vandaag verder gezakt onder impuls van de Brexit. Vooral de niet-Europese markten profiteren daarvan, en de dollar deed het in 31 jaar niet meer zo goed tegenover de pond. Maar ook de euro staat plots een stuk sterker naast de Britse munt. Handig voor wie binnenkort naar Groot-Brittannië gaat, maar op termijn zullen we niet profiteren van een zwakke Britse pond, waarschuwen experts.

Geen enkele Britse politicus durft het momenteel aan om de Brexit-procedure in gang te zetten, en terwijl veel Britten hopen op een nieuw referendum, woedt de storm nu vooral in de financiële wereld. Meteen na de bekendmaking van de overwinning van het Leave-kamp in de Brexit stortte de Britse pond in elkaar. En ook vandaag blijft de munt steeds dieper wegzakken. Op het moment van schrijven was één pond nog iets meer dan 1,20 euro waard.

Maar vooral tegenover de niet-Europese munten doet de pond het erg slecht. De waarde in vergelijking met de dollar is door de Brexit met liefst 10 procent afgenomen. Banken zien hun aandelen instorten, en zowel Barclays als RBS hebben de handel in aandelen even gepauzeerd. Hoe zwaar de pond zal zakken is niet duidelijk, maar voorlopig komt de euro een pak dichter bij een status quo.

Lange termijn

Goedkoop dus voor wie naar Groot-Brittannië gaat, maar voor de Britten wordt het in Europa plots een pak duurder. En daar schuilt het gevaar op lange termijn. “Alles wat de Britten invoeren wordt tien procent duurder, dus gaan zij misschien minder invoeren”, zegt financieel expert Paul D’Hoore aan het VTM Nieuws. “Wij voeren heel veel uit naar het Verenigd Koninkrijk, maar als wij de prijzen op hetzelfde niveau houden, gaan we misschien minder kunnen uitvoeren of onze prijzen moeten verlagen. Dit is dan ook voor niemand goed.”

(Bron: Business Insider, VTM Nieuws)

Gesponsorde artikelen