Britse premier May zegt dat ze bereid is ontslag te nemen als haar brexit-deal goedgekeurd wordt

Britse premier May zegt dat ze bereid is ontslag te nemen als haar brexit-deal goedgekeurd wordt

De Britse premier Theresa May heeft gezegd dat ze bereid is om af te treden als het Brits Lagerhuis groen licht geeft voor haar brexit-deal. Dat liet ze eerst weten op een vergadering van haar Conservatieve parlementsleden, daarna maakte ze haar verklaring pas officieel openbaar. Dit wordt door velen gezien als de laatste troef van May om haar deal, die ze met de Europese Unie sloot, er toch nog door te krijgen.

“Ik weet dat er wordt verlangd naar een nieuwe benadering en nieuw leiderschap in het vervolg van de uittredingsprocedure en ik zal daarbij niet in de weg staan”, schreef May in haar verklaring.

Dit weekend overleefde de Britse premier intern én extern drama. Het resultaat is een reeks indicative votes vanavond en vannacht in het Britse lagerhuis. Er zal nog maar eens gestemd worden over de manier waarop het VK de EU zal verlaten. Bij zo’n indicative vote worden verschillende brexit-opties, zestien om precies te zijn, op de tafel gelegd en kan het huis stemmen.

Van soft brexit naar no brexit

Voor Theresa May was het slag in het gezicht, maar ook de harde brexiteers zijn niet blij met zo’n scenario. Zij zien de brexit door die indicative votes steeds verder op de lange baan geschoven worden en dus begint er in de gangen van Westminster een onwaarschijnlijk nieuw scenario te broeien: toch Mays deal steunen.

Twee belangrijke koppen in het debat lieten al optekenen niet meer honderd procent tégen Mays deal te zijn, een overwinning op zich. Om het parlement achter zich te hebben, moet de premier maar liefst 75 stemmen verzamelen, dat zijn enkele fracties en vooral nog wat hardliners uit haar eigen partij.

Johnson plooit

Zo liet Boris Johnson optekenen dat hij “nog niet helemaal klaar is om Mays deal te ondertekenen” en dat hij het huidige scenario “vreselijk vindt, iets waar ik lang oppositie tegen gevoerd heb.” Maar ook bij Johnson begint het te dagen dat uitstel al eens afstel wordt en “hij ziet in dat de tweede fase van de onderhandelingen anders zal zijn dan de eerste.”

Daar geeft Johnson al meteen wat weg: die tweede fase kan er anders uitzien, maar wel met iemand anders in de cockpit. Maar beter een vreselijke brexit en later bijsturen, dan helemaal geen brexit, schijnen ook de grootste tegenstanders van May te denken.

EPA

Jacob Rees-Mogg

Jacob Rees-Mogg, de voorzitter van hardline-brexit-organisatie ‘Brexiter European Research Group”, stelde zelfs in een opiniestuk in The Daily Mail dat “hij zich verontschuldigt omdat hij van mening is veranderd. Door dat te doen, zal ik beschuldigd worden van zwakheid en verraad door sommigen. Maar de cijfers in het parlement maken duidelijk dat de andere opties die momenteel voorliggen in het parlement, slechter zijn.”

Een vreemde situatie dus waarin May klap na klap vangt, maar toch haar doel lijkt te bereiken. ’t Is zelfs het exacte scenario dat haar tegenstanders voorspelden: laat een deal voorstellen en die blijven presenteren tot een no-deal brexit zo dichtbij komt dat zelfs de oppositie moet plooien.

EPA

Gesponsorde artikelen