Britse rechtbank vraagt uitlevering van broer terrorist Manchester aan Libië

Britse rechtbank vraagt uitlevering van broer terrorist Manchester aan Libië

Het Britse Openbaar Ministerie heeft aan Libië de uitlevering gevraagd van Hashem Abedi. Hij is de broer van Salman Abedi, die in mei de terreuraanslag pleegde tijdens een concert van Ariana Grande in Manchester. Daarbij vielen 22 doden.

Een maand voor de aanslag in Manchester reisde de dader, de 20-jarige Salman Abedi, samen met zijn broers vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Libië. Salman keerde terug en pleegde de terreurdaad bij het concert van Ariana Grande. Zijn broer, Hashem Abedi, zou op de hoogte geweest zijn dat zijn broer de massamoord wou plegen in het VK. Daarom wil het Britse gerecht hem vervolgen voor de moord op 22 mensen, poging tot moord en medeplichtigheid aan het veroorzaken van een explosie. Dat melden de Britse krant The Guardian en de BBC.

Vermoedelijk wordt de broer momenteel door een Libische militie vastgehouden. Afgelopen zomer kondigde het land nog aan dat het hem zelf voor de aanslag wilde vervolgen. Vlak na de aanslag plaatsten de Libische inlichtingendiensten een opsporingsbericht van Hashem Abedi op Facebook. “De vader, Ramadan Abedi, is ook gearresteerd”, klonk het toen. De politie van Manchester heeft nog niet laten weten of de vader en de broer aangehouden bleven sinds hun arrestatie in mei, of dat ze werden vrijgelaten en opnieuw gearresteerd.

Naast de 22 doden vielen er bij de aanslag in Manchester ook 64 zwaargewonden. Sommigen verloren ledematen of raakten verlamd of slechtziend. Twee slachtoffers liggen nog steeds in het ziekenhuis.

Gesponsorde artikelen