Britse regering keurt brexitakkoord Theresa May goed

Britse regering keurt brexitakkoord Theresa May goed

De Britse regering heeft het voorlopig akkoord van Theresa May goedgekeurd. May bereikte onlangs samen met de Europese brexitonderhandelaars een akkoord over de brexit. Dit moest nog goedgekeurd worden door de Britse regering. Na uren onderhandelen gaf deze groen licht. 

De Britse premier Theresa May heeft onlangs een voorlopig akkoord gesloten met de Europese brexitonderhandelaars. Er werd besloten om een tijdelijke douaneregeling in het leven te roepen voor heel het VK met specifieke statuten voor Noord-Ierland. Het Ierse grensprobleem was één van de moeilijkste punten om de brexit te kunnen regelen tussen de EU en het VK. Wat de onderhandelaars verder afgesproken hebben, is nog niet bekend.

Veel tegenwind

Maar dit voorlopig akkoord betekende nog niet dat er ook echt een politieke deal komt. Zo moet May nog de Britse regering achter zich krijgen en daarna het parlement.

Heel wat regeringsleden konden zich echter absoluut niet vinden in het akkoord. Er wachtte May dus een moeilijke taak, maar uiteindelijk keurde de regering het akkoord dus goed. Maar dit is dus nog maar de eerste stap. Want ook het parlement moet nog akkoord gaan. En daar wacht May meer tegenwind.

13 Schotse conservatieve parlementsleden hebben al een brief geschreven aan May waarin ze de “volledige controle” over de visserij eisen vanaf december 2020.

De Britse krant The Guardian beschreef de situatie zo: “Of deze ministers zijn uitstekende pokerspelers, of ze kijken er echt niet naar uit om met de premier over de brexitdeal te praten.”

Het Internationaal Monetair Fonds heeft al gewaarschuwd dat een brexit zonder deal elk Brits huishouden tot 6.000 pond (6.800 euro) zal kosten.

EPA

Gesponsorde artikelen