Britse regering maakt brexit-plannen bekend voor het geval er geen deal met EU komt

Britse regering maakt brexit-plannen bekend voor het geval er geen deal met EU komt

De Britse regering heeft haar burgers gemeld dat de mogelijkheid bestaat dat er geen akkoord over de brexit komt tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië. De Britten maken een noodplan, voor het geval dat het toch tot een harde brexit komt. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) stelt dat dat ook voor onze welvaart “zware gevolgen” zou hebben.

De Britse regering brengt de komende weken documenten uit met “praktische en passende” adviezen voor het geval er met de EU geen brexitdeal komt. De eerste documenten zijn al gepubliceerd. Die gaan over medicijnen, bankverkeer en de agrarische sector.

De documenten stellen dat de kosten van creditcardbetalingen tussen Groot-Brittannië en de EU “waarschijnlijk zullen stijgen”. Verder moeten bedrijven zich voorbereiden op meer douanecontroles.

De adviezen zijn dus bedoeld om de negatieve gevolgen van een ‘no deal’ zo klein mogelijk te houden, maar het is duidelijk dat dat scenario hoe dan ook zware problemen met zich mee zou brengen.

(Meer over de gevolgen van een ‘no deal’-scenario lees je hier.)

Moeilijke onderhandelingen

Het is de bedoeling dat de Britten de EU verlaten voor 29 maart 2019. Momenteel wordt er nog volop onderhandeld over de voorwaarden van de brexit. Zo vormt de grens tussen de Ierse republiek en Noord-Ierland (VK) een erg moeilijk en gevoelig punt.

Er is altijd gesteld geweest dat alles op de EU-top van half oktober vastgelegd moeten worden om volgend jaar een ordelijke brexit te hebben. Maar de onderhandelingen verlopen zo stroef dat er rekening mee gehouden wordt dat ze niet succesvol afgerond zullen zijn tegen oktober.

Brexitminister Dominic Raab (Conservative) stelt dat het VK zich moet voorbereiden op alle “mogelijke gebeurtenissen”. Hij gaf ook aan dat er voor meer dan 200 geneesmiddelen al een “buffervoorraad” is ingeslagen van drie maanden en dat Groot-Brittannië voor transfusiebloed niet afhankelijk is van het Europese vasteland.

Deel van onderhandelingstactiek

De Britse regering komt nu met deze aanbevelingen voor het geval een deal met de EU uitblijft, om te laten zien dat ze op alles voorbereid zijn. Ook willen ze de angsten, die bij sommige burgers leven, doen bedaren. Sommige burgers willen zelfs een nieuw referendum om de brexit eventueel om te keren. Bovendien hoort dit waarschijnlijk bij hun onderhandelingstactiek. De Britten tonen dat ze ook zonder de EU verder kunnen en willen. Op die manier kunnen de Britse onderhandelaars zich veroorloven om minder buigzaam te zijn in de gesprekken.

Ook Belgische regering tegen

Maar ook op het vasteland wordt een ‘no deal’ als een slecht scenario beschouwd. Dat zeggen minister van Economie Kris Peeters (CD&V) en minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Zo schrijven de kranten van De Persgroep.

Die laatste waarschuwt dat het gevolgen zou kunnen hebben voor onze welvaart: “Hopelijk laten Britse burgers, bedrijven, landbouwers, universiteiten de stem van het gezond verstand horen.”

De Brexit High Level Group onder leiding van graaf Paul Buysse heeft voor ons land in december 2017 de impact onderzocht van zo’n ‘no deal’-scenario. Het zou onze economie 2,2 miljard euro aan bijkomende tarieven en meer dan 40.000 jobs kosten.

Peeters komt in september met een impactscan die bedrijven moet toelaten een analyse op maat te krijgen over de impact op hun bedrijf. Ook komt er een portaalsite met meer info.

Gesponsorde artikelen