Britse topvrouw van Oxfam stapt op na schandalen over seksfeestjes in Haïti en nog meer onthullingen

Britse topvrouw van Oxfam stapt op na schandalen over seksfeestjes in Haïti en nog meer onthullingen

Penny Lawrence, de adjunct-directeur van de Britse afdeling van Oxfam, stapt op na de onthullingen over seksfeestjes die georganiseerd zijn door medewerkers van de hulporganisatie. Die schandalen zouden niet alleen in Haïti, maar ook in Tsjaad gebeurd zijn. Lawrence neemt verantwoordelijkheid voor de wanpraktijken.

De eerste verhalen over seksfeestjes door medewerkers van Oxfam doken vrijdag op. Medewerkers van de hulporganisatie zouden met geld van de ngo prostituees hebben betaald op Haïti. De wanpraktijken gebeurden na de zware aardbeving op het eiland in 2010. Sommige van de meisjes zouden zelfs minderjarig geweest zijn.

Spilfiguur van dat alles is volgens velen een Belg: Roland van Hauwermeiren, country manager namens Oxfam destijds. Hij kreeg uiteindelijk een “waardige exit” bij de ngo. Volgens Oxfam omdat hij goed had meegewerkt aan het onderzoek, anderen spreken van een doofpotorganisatie om hun reputatie niet te beschadigen.

Eerder al in Tsjaad

Dit weekend lekte uit dat hetzelfde team van medewerkers in 2006 al soortgelijke seksfeestjes had georganiseerd in het Afrikaanse land Tsjaad. Dat Van Hauwermeiren toch nog op missie werd gestuurd naar Haïti enkele jaren later, is voor Penny Lawrence de reden van haar ontslag.

“Ik was toen programmadirecteur en ben beschaamd dat dit onder mijn hoede is kunnen gebeuren”, zegt de Britse in een persmededeling over haar ontslag. “Ik neem dan ook de volledige verantwoordelijkheid op mij”. Lawrence was tien jaar aan de slag bij Oxfam UK en werd in 2016 adjunct-directeur.

Financiële kater

De seksschandalen zouden voor Oxfam UK ook zware financiële gevolgen kunnen hebben. De Europese Commissie, een van de belangrijkste geldschieters van ngo’s, eist namelijk uitleg en duidelijkheid.

In 2011, het jaar van de prostitutiepraktijken in Haïti, kreeg de Britse afdeling van hulporganisatie Oxfam 1,7 miljoen euro van Europa. Dat bedrag zou binnenkort wel eens aan herziening kunnen toe zijn.

Gesponsorde artikelen