Britten beloven België voor 19 miljard compensaties als we voor Eurofighter Typhoon kiezen

Britten beloven België voor 19 miljard compensaties als we voor Eurofighter Typhoon kiezen

Als België voor de Eurofighter Typhoon-gevechtsvliegtuigen kiest als opvolgers van de huidige F-16-toestellen, belooft het Brits-Duitse consortium achter Eurofighter liefst 19 miljard euro aan economische compensaties. Volgende week woensdag moeten de laatste prijsaanbiedingen gedaan worden aan ons land door Eurofighter en hun Amerikaanse concurrent Lockheed Martin met de F-35.

De verouderde F-16’s van het Belgisch leger zijn dringend aan vervanging toe. Daarom is ons land van plan om 34 nieuwe toestellen te kopen. Het gaat om een contract van 3,6 miljard euro en er zijn nog twee kandidaten over: de F-35’s van het Amerikaanse Lockheed Martin en de Eurofighter Typhoon van een consortium met Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Spanje.

Daarnaast probeert Frankrijk buiten de procedure om hun Rafale-vliegtuig aan te prijzen. De Franse regering, die het bod voor de Rafale steunt, beloofde eind 2017 nog een return van 20 miljard euro. Dat werd door minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) toen afgeschilderd als “veel te mooi om waard te zijn”.

De constructeurs hebben nog tot woensdag 14 februari om een laatste, definitief voorstel voor te leggen. Dat melden de VRT en de kranten van De Persgroep. In de hoop gekozen te worden, beloven zowel de Amerikanen als de Britten nog eens ruime economische compensaties. Het consortium achter Eurofighter heeft er nu een concreet bedrag opgeplakt van meer dan 19 miljard euro. De bestelling zal zo’n 4 miljard euro bedragen. Maar de totale gebruikskosten voor een periode van minstens 20 jaar kunnen wel oplopen tot 15 miljard euro.

Bijdragen tot 2040

“Tot 2040 zouden we door onze investeringen een verhoogde bijdrage kunnen leveren aan het Belgische bbp van 19,3 miljard euro”, zegt Anthony Gregory, campagnedirecteur van BAE Systems, in de kranten van De Persgroep. “Het gaat vooral om de uitbouw van investeringen van de bestaande partners in het consortium (dat de Eurofighter Typhoon ontworpen en gebouwd heeft, red.), BAE, Airbus en Leonardo, die nu al samen 6.000 banen verzekeren bij een honderdtal Belgische bedrijven en 600 miljoen euro per jaar opleveren voor de Belgische economie.”

Hun huidige investeringen liggen vooral in het Waals gewest en voor meer dan de helft in de provincie Henegouwen.

“Tegelijk beloven we ook een intense samenwerking om de Belgische nationale cyberdefensie uit te bouwen. We zouden via BAE Intel Systems de hardware en software uitbreiden van jullie nationale cyberdefensie, wat 80 bijkomende banen zou betekenen en 800 miljoen pond per jaar zou bijdragen aan het bbp tot 2040. Het aantal jobs lijkt klein maar de output voor de economie is groot.”

Beslissing wellicht na NAVO-top

Ook zegt Gregory dat België mee aan tafel mag zitten in de stuurgroep voor een nieuwe Europees gevechtstoestel van de zesde generatie. Die uitspraken worden bij de Luchtcomponent van Defensie echter sceptisch onthaald. “Het gaat om een nog erg vaag plan, dat bovendien in de kinderschoenen staat”, laat Defensie weten aan de VRT. “Een nieuw en inzetbaar Europees gevechtstoestel laat zeker nog 20 jaar op zich wachten.”

De regering beslist normaal dit jaar nog wie de nieuwe 34 gevechtstoestellen mag leveren. Er wordt gehoopt dat de knoop nog voor de NAVO-top van 11 en 12 juli wordt doorgehakt, maar de kans is groot dat het voor daarna zal zijn.

EPA

Gesponsorde artikelen