Britten gaan harder lijden onder brexit dan gedacht blijkt uit vertrouwelijk rapport

Britten gaan harder lijden onder brexit dan gedacht blijkt uit vertrouwelijk rapport

“EU Exit Analysis – Cross Whitehall Briefing” is een rapport dat de Britse regering liet maken over de economische opdoffers die vallen te verwachten bij een brexit. In het rapport, dat deze maand is geschreven, worden de drie meest waarschijnlijke scenario’s tegen het licht gehouden. En daaruit blijkt dat er zwaar verloren wordt.

De brexit zal hoe dan ook de economische groei van het Verenigd Koninkrijk wat vertragen de eerste 15 jaar na de uitstap. De EU en de Britten zijn al maanden aan het onderhandelen over de voorwaarden van de brexit. Maart 2019 moet er een akkoord liggen dat door alle EU-parlementen is geratificeerd. Dat betekent dat er uiterlijk oktober 2018 een deal moet zijn.

In het gunstigste geval, als het Verenigd Koninkrijk deel blijft uitmaken van de Europese interne markt, groeit de economie de komende 15 jaar 2% minder dan gedacht. Dat is niet echt een realistisch scenario.

Als de Britten een vrijhandelsverdrag sluiten met de EU is de groei 5% procent minder volgens het rapport. Als er helemaal geen handelsovereenkomst wordt gesloten, is dat zelfs 8% minder. In alle drie de scenario’s geldt de economische tegenvaller voor alle sectoren en alle regio’s. Zwaarst getroffen regio’s zijn het noordoosten, de westelijke Midlands en Noord-Ierland.

Nu al tientallen miljarden

Brexitminister David Davis weigerde een reactie te geven op het uitgelekte rapport. Een woordvoerder van de regering weigerde eveneens te reageren.

Eind vorige week maakte de gouverneur van de Bank of England al bekend dat de keuze van de bevolking van het Verenigd Koninkrijk voor een brexit de economie tot nu toe al tientallen miljarden ponden heeft gekost.

Carney zei dat de Britse economie nu 1% kleiner is dan de Bank of England voorafgaand aan het referendum over de brexit in juni 2016 voorspelde. Dat komt volgens de centralebankpresident doordat het Verenigd Koninkrijk door de onzekerheid rond het vertrek uit de EU niet ten volle kan profiteren van de gunstige economische ontwikkelingen elders in de wereld.

Tempo

Al met al heeft het land volgens Carney sinds het referendum 40 miljard pond minder verdiend dan anders het geval zou zijn geweest.

Hij benadrukt dat dit twee keer het bedrag is dat het Verenigd Koninkrijk volgens voorstanders van de brexit jaarlijks zou besparen op de EU-bijdrage.

De jongste cijfers onderstrepen dat de Britse economie geen gelijke tred houdt met die in veel andere grote landen, zoals Duitsland en de Verenigde Staten.

De groei is in 2017 afgezwakt tot 1,8%, het laagste tempo in vijf jaar tijd. In 2016 behoorde het land nog tot de sterkst groeiende ontwikkelde economieën ter wereld.

Geen verbetering

Het ziet er niet naar uit dat 2018 veel verbetering gaat brengen. Economen gaan ervan uit dat de groei dit jaar verder afzwakt naar 1,4%.

De koopkracht van consumenten lijdt nog altijd sterk onder de waardedaling van het Britse pond, die geïmporteerde producten in korte tijd veel duurder heeft gemaakt. En bedrijven stellen investeringen uit totdat duidelijk is hoe de brexit er precies uit komt te zien.

Maandag werd duidelijk dat de onderhandelingen over de overgangsperiode na de brexit van start kunnen gaan. De EU-ministers voor Europese Zaken stelden het mandaat van hun onderhandelaar Michel Barnier vast.

Gesponsorde artikelen