Left Right
scrollTop top

Britten krijgen een beetje uitstel voor brexit, maar op 22 mei is het echt gedaan


Britten krijgen een beetje uitstel voor brexit, maar op 22 mei is het echt gedaan

Niet eind juni zoals Theresa May het graag had gezien, maar 22 mei: de Europese Unie geeft het Verenigd Koninkrijk uitstel tot dan voor een brexit. Daarmee is een dreigende no-deal-brexit op 29 maart van de baan, maar die kan nog steeds, en zou wel eens sneller kunnen komen dan gedacht. Want May zegt er na het uitstel “alles aan te doen” om ervoor te zorgen dat de Britten de EU verlaten met een deal. Maar die deal moet wel voor 12 april zijn goedgekeurd, anders is het dan meteen game over.

Het verleende uitstel moet een “crash” voor volgende week voorkomen. EU-president Tusk benadrukt trouwens dat de Europese Unie zich blijft voorbereiden op een no-deal-brexit.

De Europese regeringsleiders hadden op een EU-top in Brussel urenlang overleg nodig over het verzoek van May om de brexit uit te stellen. Ze had om het uitstel gevraagd omdat het Lagerhuis de brexitdeal tussen de Britten en de EU tot twee keer toe heeft afgewezen.

Macron wil door de zure appel

De Franse president Macron wou een heel kort uitstel tot 12 april. Macron wilde snel door de zure appel heen bijten om vervolgens snel verder te kunnen gaan met zijn plannen om de EU een nieuwe start te laten maken. “Het heeft geen zin om over verder uitstel te praten, zolang er geen echte politieke verandering is in het Verenigd Koninkrijk”, is zijn redenering.

Ook de voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker mopperde na afloop dat er meer werk te doen was dan alleen maar praten over die brexit.

Ons land had sowieso geen zin om de brexit uit te stellen tot eind mei, omdat er op 26 mei verschillende verkiezingen zijn en premier Michel bang was dat de verkiezingen opeens over de brexit zouden gaan. En ook de Grieken, die rond die tijd verkiezingen hebben, wilden liever niet dat de brexit een thema in hun verkiezingen zou worden.

Eigenlijk heeft May maar tijd tot 12 april

Na lang vergaderen tekende zich een voorzichtig compromis aan de tafel van de 27 leiders af. Om te beginnen is 12 april een belangrijke datum. Voorwaarde is dat het Lagerhuis een brexitdeal goedkeurt. Als dat niet gebeurt, dan krijgen de Britten tot 12 april om een ander plan te presenteren aan de EU. Die datum is gekozen omdat de Britten na 12 april geen deelname aan de Europese verkiezingen meer kunnen organiseren.

Dus als het Lagerhuis op 12 april nog geen ja heeft gezegd tegen de deal met de EU, dan willen de Britten – zo redeneren de regeringsleiders – hoe dan ook uit de EU. Anders geformuleerd is 12 april de nieuwe brexit-datum. Als het Britse parlement voor de deal stemt, dan krijgen de Britten vervolgens tot 22 mei om het te regelen.

Vandaag vergaderen de Europese leiders over de relaties met China. In principe is dat het laatste overleg waarbij de Britse premier May als lid van de EU aanwezig is.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938