Britten krijgen nog één kans: zes maanden uitstel voor brexit. En ze moeten dus Europese verkiezingen houden … voor niets?

Britten krijgen nog één kans: zes maanden uitstel voor brexit. En ze moeten dus Europese verkiezingen houden … voor niets?

De Britten krijgen nog één kans van Europa. Ze krijgen een half jaar uitstel. Zonder uitstel hadden de Britten morgen zonder deal uit de EU moeten stappen.  Voor eind oktober moet het Verenigd Koninkrijk de scheidingsakte met de Europese Unie goedkeuren. Dat heeft alvast als gevolg dat het land in mei nog Europese verkiezingen moet houden. Om 73 parlementsleden te kiezen voor iets waar ze luttele tijd later geen deel meer van uitmaken.

Het uitstel is niet kort, zoals bijvoorbeeld de Franse president Macron en de Britse premier May zelf wilden. Maar ook niet lang, zoals de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk liever had. De vergadering duurde lang, omdat er een verschil van mening tussen de regeringsleiders was over de duur van het uitstel. Uiteindelijk werd het compromis dus 31 oktober met een evaluatiemoment eind juni.

Consequentie van de afspraak is dat er in het Verenigd Koninkrijk verkiezingen moeten worden georganiseerd voor het Europees Parlement. Premier May maakte al eerder bekend dat de voorbereidingen voor die verkiezingen ondertussen zijn begonnen. Als de Britten besluiten om de verkiezingen alsnog niet door te laten gaan, komt er alsnog een harde brexit zonder deal op 1 juni.

73 parlementsleden

Groot-Brittannië heeft momenteel nog 73 parlementsleden in Straatsburg. De bedoeling was dat door de brexit er daarvan 27 herverdeeld zouden worden onder de veertien lidstaten die momenteel wat ondervertegenwoordigd zijn in verhouding tot hun bevolkingsaantal.

Zo zou Frankrijk er vijf zetels bij krijgen. Ook Spanje (van 54 naar 59), Italië (van 73 naar 76) en Nederland (van 26 naar 29) zouden profiteren van de herverdeling. Polen, Roemenië, Zweden, Oostenrijk, Denemarken, Slovakije, Finland, Kroatië en Estland tenslotte zouden er elk één zitje bij. België zou gewoon zijn 21 zetels houden. Van de Britse zetels zouden er 46 in een reserve belanden. Die kunnen gebruikt worden bij eventuele nieuwe toetredingen tot de Europese Unie, of opgeborgen blijven om de instelling kleiner te houden.

31 oktober is niet zomaar gekozen. De nieuwe Europese Commissie treedt namelijk precies daarna aan. Door de deadline net daarvoor te leggen wordt voorkomen dat de Britten een eurocommissaris krijgen. Want, ondanks dat de extensie door Tusk & co als een “laatste kans” wordt verkocht, is verder uitstel overigens niet uitgesloten. Vlak voor de nieuwe deadline staat ook weer een EU-top gepland, op 17 oktober.

Groot-Brittannië heeft momenteel nog 73 parlementsleden in Straatsburg. De bedoeling was dat door de brexit er daarvan 27 herverdeeld zouden worden onder de veertien lidstaten die momenteel wat ondervertegenwoordigd zijn in verhouding tot hun bevolkingsaantal. Dat gaat dus niet door.

Wrevel

De vergadering van gisteren, die dus lang duurde, was het toneel van wrevel tussen de voorzitter van de Europese Commissie Juncker en de Franse president Macron. Macron verzette zich hevig tegen langer uitstel, wat hem op een stevige reprimande van Juncker kwam te staan.

Uiteindelijk is de Franse president toch akkoord gegaan, omdat de Britten de verzekering hebben gegeven de 27 achterblijvende EU-landen niet te dwarsbomen.

Tusk benadrukt dat er niet opnieuw onderhandeld kan worden over het terugtredingsakkoord. Er volgt een evaluatiemoment in juni, wat niet gezien moet worden als deadline, maar als moment waarop wordt bekeken hoe men er voor staat.

Door het uitstel is een zogenoemde ‘no deal-brexit’ afgewend (dat is een Brexit zonder goede afspraken om het vertrek uit de EU in goede banen te leiden).

“Pijn in het hart”

May heeft het Britse parlement inmiddels al drie keer laten stemmen over het terugtredingsakkoord. Drie keer leidde die stemming tot een nederlaag. De afgelopen dagen overlegde May met de grootste oppositiepartij, Labour, om te kijken er een compromis gevonden kan worden.

May zei in een persconferentie dat ze met pijn in het hart haar handtekening onder de verlenging zette. Ze benadrukte nog steeds zo snel mogelijk de EU te willen verlaten. Als het kan voor 22 mei, zodat het Verenigd Koninkrijk niet hoeft mee te doen aan de Europese verkiezingen. “We moeten hard blijven werken. De komende weken worden niet makkelijk.”

Verder zegt ze dat ze nog altijd op zoek is naar een manier om de brexitdeal door het Britse parlement te krijgen. “Ik weet dat er veel frustratie is over het feit dat ik om dit uitstel heb moeten vragen. Ik heb er spijt van dat ik niet in staat ben geweest om het parlement achter de afspraken te krijgen.”

May zei in een persconferentie dat ze met pijn in het hart haar handtekening onder de verlenging zette. Ze benadrukte nog steeds zo snel mogelijk de EU te willen verlaten.

Gesponsorde artikelen