Britten naar stembus: dit staat er vandaag op het spel

epa

Vandaag gaan de Britten stemmen om een nieuw Lagerhuis of parlement te kiezen. Eén onderwerp staat centraal bij deze verkiezingen: de brexit. Afhankelijk van de uitslag kan huidig premier Boris Johnson zijn brexit-deal erdoor krijgen. Of komt er zelfs een nieuw brexit-referendum? Dit staat er op het spel.

Als premier Boris Johnson en zijn Conservatieve Partij een meerderheid weten te behalen, kan hij zijn brexit-deal, die hij met de EU onderhandelde, door het Britse parlement krijgen en zal het VK op 31 januari de EU verlaten.

Johnson riep zijn landgenoten dan ook op om op hem te stemmen om een einde te maken aan het getreuzel in het parlement en opnieuw andere prioriteiten op de politieke agenda te kunnen zetten.

Rampzalig interview met Johnson

Dat discours aanhouden, ging bijna de hele campagne goed voor Johnson tot een recent interview op ITV. De premier werd geconfronteerd met het geval van een 4-jarig jongetje dat een nacht op de grond had moeten slapen omdat er geen ziekenhuisbedden waren. Johnson bleef zijn oneliners over de brexit herhalen. De reactie van zijn tegenstander en Labour-leider Jeremy Corbyn: “Deze man wil u toch niet als premier?”

Labour wil nieuw referendum

Corbyn had het daarentegen amper over de brexit tijdens de campagne. Wel is het geweten dat de huidige oppositieleider een nieuw referendum over de kwestie wil, zonder dat hij zelf een kant kiest bij zo’n referendum. Welk resultaat zo’n nieuw referendum over de brexit zal opleveren, is moeilijk te voorspellen.

Johnson mikt op Labour-districten

Wat verder opviel, is dat Johnson zich tijdens de campagne veel onder de gewone Britten liet zien. Zo kwam hij bij melkboeren en vishandelaren en in magazijnen, bijna allemaal in het midden en het noorden van Engeland. In dat (voorheen erg industriële) gebied is de arbeidersklasse sterk vertegenwoordigd en krijgt Labour vrijwel steeds de meerderheid.

Toch hebben veel mensen in deze gebieden voor de brexit gestemd. Als Johnson deze gebieden weet te overtuigen, is een verkiezingsoverwinning wel héél dichtbij.

‘Stop Brexit’-allianties  

De Conservatieven lopen voor in de peilingen. Toch heeft Johnson in zijn eigen district geen comfortabele voorsprong. In een aantal districten organiseren kiezers zich in zogenaamde ‘Stop Brexit’-allianties. Iemand die normaal op de Liberal Democrats zou stemmen, gaat toch voor Labour in de hoop dat de Conservatieven niet aan de macht komen.

In het Britse kiesstelsel geldt het principe van the winner takes all. De partij die in een bepaald district de grootste wordt, krijgt de zetel. De andere stemmen vervallen.

Gesponsorde artikelen