Britten willen hun drukste snelwegen uitrusten met baanvakken die elektrische wagens opladen

Elektrische wagens zijn de toekomst, daar lijkt iedereen het wel over eens. Alleen, zonder nu in infrastructuur te investeren, zal het de toekomst blijven. Dat lijken ze nu ook in Groot-Brittannië door te hebben, waar ze uitgebreide testen gaan uitvoeren met wegen die elektrische wagens kunnen opladen.

De Britten hebben de afgelopen tijd heel wat verschillende oplaadsystemen met elkaar vergeleken, en zijn er nu uit welke ze de komende maanden uitvoerig willen testen. Want ze zijn er daar van overtuigd dat baanvakken waar elektrische wagens automatisch opgeladen worden de toekomst zijn, en dat ze nodig zijn om elektrische wagens echt te laten doorbreken.

Daarom zullen ze de komende achttien maanden zulke oplaadsystemen gaan inbouwen op een testcircuit, zodat nagegaan kan worden of het systeem zou kunnen werken op de drukste Britse snelwegen. Als dat het geval is, dan zou het de angst van vele potentiële gebruikers van elektrische wagens kunnen wegnemen. Behalve een dure Tesla, zijn er nog geen volledig elektrische wagens die echt lange afstanden kunnen afleggen. Zo kan de BMW i3 maximaal 130 kilometer aan, terwijl de Nissan Leaf enkele kilometers verder pas zonder elektriciteit zit.

Hoe werkt zo’n systeem?

Simpel gezegd lopen er elektriciteitskabels onder de wegen die verbonden zijn met spoelen onder het wegdek. Die verzenden vervolgens draadloos elektriciteit naar de wagens die over de weg rijden, en een ingebouwde ontvanger hebben. Op die manier zouden de wagens geen elektriciteit van hun ingebouwde batterij gebruiken en dus eigenlijk onbeperkte afstanden kunnen rijden, zolang er zo’n speciaal baanvak aanwezig is.

Meer
Lees meer...