Brokstukken en lichamen van verdwenen vlucht AirAsia gevonden in zee

Brokstukken en lichamen van verdwenen vlucht AirAsia gevonden in zee

In één van de zoekzones zijn brokstukken gevonden die hoogst waarschijnlijk afkomstig zijn van het verdwenen vliegtuig van AirAsia. Voor de westkust van Kalimantan, dat is het Indonesische deel van Borneo, werden onder meer een zwemvest, bagage, wrakstukken en lichamen gevonden.

De berichten in de Indonesische media werden al snel bevestigd door het hoofd van het Indonesische reddingsteam, Bambang Sulistyo. Die zei dat het “95 procent zeker is dat de wrakstukken van het vermiste toestel van AirAsia komen”. Intussen werd een helikopter uitgestuurd om brokstukken uit de zee te halen. Vervolgens kan nagegaan worden of de brokstukken – het lijkt onder meer om een noodglijbaan, vliegtuigdeur en reddingsvesten te gaan – wel degelijk van de verdwenen Airbus afkomstig zijn.

Er werden ook verschillende lichamen in het water gespot. De lichamen worden intussen verzameld op een Indonesisch marineschip, heeft de topman van het Search and Rescue-team verteld aan reporters in Pangkalan Bun, het dichtst bijzijnde dorp.

Beelden daarvan werden op een lokale tv-zender getoond (video hieronder, harde beelden). De lichamen worden omschreven als “opgezwollen maar intact”. Ze zouden echter geen reddingsvest aanhebben. Op dezelfde beelden die door Metro TV uitgezonden werden, zou in het water de schaduw van een object – mogelijk het vliegtuig – te zien zijn.

Topman condoleert families

Intussen worden de familieleden en passagiers samengeroepen. Dat gebeurt in het coördinatiecentrum van de reddingsoperatie in Surabaya, waar het vliegtuig maandag vertrok voor een goede twee uur durende vlucht naar Singapore. Ze zullen er op de hoogte gesteld worden van de laatste ontwikkelingen.

Ook AirAsia-topman Tony Fernandes wordt momenteel naar Surabaya gebracht. Dat schreef hij net in een bericht op Twitter. In een ander bericht zegt hij dat “zijn hart vol droefenis is voor alle families die getroffen zijn door vlucht QZ8501”. Hij biedt zijn condoleances aan in naam van AirAsia. 

Gesponsorde artikelen