Broodfokker moet voor de rechter verschijnen nadat hij 400 honden aan hun lot overlaat

Broodfokker moet voor de rechter verschijnen nadat hij 400 honden aan hun lot overlaat

Maar liefst 402 verwaarloosde honden werden vorig jaar aangetroffen in een dierenkennel in Kasterlee. De zaakvoerder van de kennel moet zich nu verantwoorden voor de rechtbank, maar is met de noorderzon verdwenen.

Een levenslang verbod op het houden van dieren, dat is het minste dat dierenrechtenorganisatie GAIA wil voor de broodfokker uit Kasterlee die vorig jaar failliet ging en 402 honden aan hun lot overliet. Verder wil GAIA ook nog dat de man een beroepsverbod krijgt opgelegd zodat hij geen nieuwe zaken kan starten die handelen in dieren én hopen ze dat er een grote verbeurdverklaring volgt voor alle goederen en gronden van de uitbater. Een paar maanden geleden nog werd een andere broodfokkerij verbeurd verklaard voor een waarde van 191.000 euro.

Slechte reputatie

GAIA is niet mild voor Gerd Wellekens, de broodfokker in kwestie. Maar de man had dan ook al jaren een slechte reputatie. Hij had verschillende kennels op zijn naam staan en liet via verschillende websites uitschijnen dat hij enkel handelde in puppy’s die in familiale kringen werden geboren. Maar het tegendeel was waar, want de meeste dieren die Wellekens verkocht kwamen uit Oost-Europa.

Zwaar verwaarloosd

De enige Belgische dieren die de man verkocht, moesten (over)leven in een vuile kwekerij in Kasterlee. Het stak voor de man niet op een hond (en ras) meer of minder: bij het failliet verklaren van Just Dogs en Dogs Unlimited Belgium werden maar liefst 402 honden aangetroffen, allemaal licht tot zwaar verwaarloosd.

Na het faillissement dreigden de vele honden te verhongeren, maar dierenasielen verspreid over heel Vlaanderen bundelden hun krachten en vingen de dieren op.

Voor de verwaarlozing en voor de oplichting met Oost-Europese honden moet de man zich nu verantwoorden voor de rechtbank. Maar het is nog maar de vraag of Wellekens echt wakker ligt van de zaak, want hij is met de noorderzon verdwenen. Hij is niet meer gedomicilieerd in België, zo zegt de advocaat die GAIA zal vertegenwoordigen op het proces, Anthony Godfroid.

Gesponsorde artikelen