Brrr! Dit is wat er gebeurt als je niet regelmatig je lakens ververst

Heb jij je lakens deze week al ververst? Mogelijk sta je niet te springen om dit klusje te doen, maar dan moet je zeker even verder lezen. Wist je welke degoutante dingen er de voorbije dagen ook in jouw bed verspreid zijn geraakt?

Lakens komen rechtstreeks in contact met je lichaam, en dat urenlang terwijl je ’s nachts ligt te slapen. Mary Marlowe Leverette legde op About.com uit dat er tijdens je slaap allerlei kleine dingen en zelfs lichaamsvloeistoffen in je beddengoed dringen. De meest voor de hand liggende vloeistoffen zijn uiteraard speeksel en lichaamsolie. Maar ook urine en vloeistoffen uit de genitaliën kunnen door de lakens worden opgenomen. Zelfs deeltjes die afkomstig zijn van uitwerpselen zijn niet uitgesloten.

Ontstekingen en allergieën

Hoe langer je wacht om de lakens te wassen, des te meer vuiligheid zich kan ophopen. En dat is gevaarlijk voor de gezondheid. Stel dat je ergens een wondje hebt, dan kan dat ontsteken wanneer het in contact komt met zo’n vuil beddengoed. Nog een nadeel van te lang wachten om de lakens te verversen: al die dingen dringen steeds dieper binnen tot ze ook je kussen en je matras aantasten. En die zijn veel moeilijker schoon te maken dan een enkel laken.

Nog niet overtuigd? De experte legt verder uit dat je ook dode huidcellen verliest, en die trekken dan weer de aandacht van huismijten. Dat zijn microscopisch kleine beestjes die je nooit met het blote oog kunt zien, en die genieten van menselijk vlees. Zij kunnen dan weer astma en allerlei allergieën veroorzaken. Nochtans zijn ze gemakkelijk te doden door je lakens in heet water te wassen.

Als je te lang wacht om je lakens te wassen, kunnen al deze dingen zich in de vezels nestelen. Mocht je ooit een laken uit de kast hebben gehaald dat muf en ranzig ruikt, dan komt dat door wat er in de vezels is achtergebleven.

Wat moet je dan doen? Eén keer per week de lakens verversen en wassen, zegt Leverette. In de zomer kan het zelfs nuttig zijn om dit meermaals per week te doen als je veel zweet. En als je nog niet overtuigd bent: zo zien die huismijten er dus uit…

Lees hier nog meer tips om beter te slapen tijdens warme zomernachten.

Getty Images
(Bron: ATTN)
Meer
Lees meer...