25 procent van de bruggen in Vlaanderen is in slechte staat: vooral in Oost- en West-Vlaanderen

Zo’n 600 bruggen in Vlaanderen zijn in slechte tot zeer slechte staat. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) op een vraag van Björn Rzoska (Groen). Die wees er nog eens op dat de jongste tien jaar het aantal medewerkers om de bruggen in het oog te houden, gehalveerd is. Dat meldt onder meer de VRT. De bruggen in kwestie zouden op korte termijn gerenoveerd moeten worden of extra gecontroleerd moeten worden.

EPA

Het Agentschap Wegen en Verkeer en de Vlaamse Waterweg hebben in totaal 2.649 bruggen in beheer, waarvan 593 in slechte tot zeer slechte staat zijn. Elk jaar wordt de lijst van Vlaamse bruggen in zeer slechte staat langer. In 2017 was er nog sprake van 28 bruggen, nu staat de teller al op 44. Ook 1 op de 14 bruggen van spoorwegbeheerder Infrabel moeten gerenoveerd worden.

Groen meldt dat je bij de ernstig beschadigde bruggen scheuren ziet en dat het beton afbrokkelt. Ook is er sprake van verzakkingen en roestvorming. Sommige van die bruggen zijn dan ook bijna 50 jaar oud.

Volgens cijfers van het Agentschap Wegen en Verkeer waren er in 2010 nog 38 voltijdse controleurs voor bruggen, nu zijn dat er amper 20.

(Wordt profvoetbal een nieuw ‘tuincentra’-dossier? Zware lobbying zet grote druk op politiek.)

“Geen budget”

Twitter: Björn Rzoska, Vlaams parlementslid voor Groen
Twitter: Björn Rzoska, Vlaams parlementslid voor Groen

Vlaams parlementslid Björn Rzoska (Groen) stelt dat “elke minister van Mobiliteit het probleem kent en het voor zich uit schuift”: “Er wordt ook haast geen budget voor uitgetrokken.”

Rzoska stelt dat er niet jarenlang onderhandeld mag worden over het onderhoud en herstel van bruggen. “Daar moet een vast budget voor geprikt worden over legislaturen heen, waar ministers hun handen van af houden”, klinkt het.

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft voor 2020 een budget van 50,5 miljoen euro voor onderhoud en investeringen van bruggen. Een brug herstellen lost al snel enkele miljoenen. Zo zal het renoveren van het viaduct in Gentbrugge bijvoorbeeld zo’n 20 miljoen euro kosten.  

(Jokari-tennis in de Wetstraat: hoe hard De Wever en Magnette ook kloppen, de bal komt terug.)

Oost-Vlaanderen en Gent

  • Oost-Vlaanderen is de provincie met veruit de meeste bruggen in slechte of zeer slechte staat. 405 bruggen zijn te renoveren, 190 zijn in slechte tot zeer slechte staat. Opvallend: provinciehoofdstad Gent heeft 118 bruggen die gerenoveerd moeten worden, waarvan minstens 52 in slechte staat verkeren. Gents schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) zegt aan de VRT dat het aan het Vlaams gewest is om iets aan het probleem te doen: “Als je infrastructuur aanlegt, moet je ook in het onderhoud voorzien. En dat vergeten we in Vlaanderen soms.”
  • In West-Vlaanderen zijn zelfs 449 bruggen te renoveren en zijn 152 bruggen in slechte tot zeer slechte staat.
  • In de provincie Antwerpen zijn 378 bruggen te renoveren en verkeren 119 bruggen in slechte tot zeer slechte staat.
  • Vlaams-Brabant zit met 275 te renoveren bruggen en met 73 bruggen in slechte tot zeer slechte staat.
  • Limburg heeft slechts 205 te renoveren bruggen en 62 bruggen in slechte tot zeer slechte staat.
Meer
Lees meer...