Bruno Tobback verscheurt partijkaart en stapt over naar Lijst Dedecker

Op het partijcongres van vandaag zal de verstoten voorzitter van de sp.a, Bruno Tobback, zijn afscheid aankondigen. Tobback verlaat de sp.a en voegt zich bij de formatie van Jean-Marie Dedecker. “Waar moet een gefrustreerd politicus anders heen?”

Heeft Bruno Tobback nog een toekomst in de politiek? Jazeker, maar niet meer bij de sp.a. “Bruno beseft heel goed dat hij uitgerangeerd is. Hij is een ruziemaker en een nestbevuiler”, zei een partijtopper gisteren al. “Hij hoeft zijn mandaat als Vlaams Parlementslid niet terug te geven, maar we zouden het wel appreciëren dat hij niet meer met zijn kop op televisie komt en geen politieke uitspraken meer doet. Een verzoening met Bruno is enkel mogelijk als hij terug in zijn hol kruipt en daar blijft. We hebben al een karaktermoord gepleegd op Bruno, als hij zich niet koest houdt, doen we dat nog een keer over.”

Zover zal het niet komen, want Tobback houdt de eer aan zichzelf. Verschillende bronnen bevestigen dat de Leuvenaar zijn partijkaart vandaag op het podium zal verscheuren. “Hij zal de aanwezige militanten inpeperen dat hij nog nooit zoveel ondankbare huichelaars bij elkaar heeft gezien, dat de sp.a een politicus van zijn kaliber onwaardig is en dat ze een domme keuze hebben gemaakt door massaal op die flurk van een John Crombez te stemmen”, onthult een naaste medewerker van Tobback.

Gestroopte puit

Hoewel hij even getwijfeld heeft, gaat Tobback niet zetelen als onafhankelijke in het Vlaams Parlement. Hij sluit zich aan bij Lijst Dedecker. Met Tobback haalt Jean-Marie Dedecker voor het eerst sinds lang nog eens een vette vis binnen, al oogt die door de voorzittersverkiezingen veeleer als een gestroopte puit. “Bruno is zo verbitterd dat hij de perfecte zuurtegraad heeft bereikt voor onze partij”, oordeelt Dedecker.

Tobback heeft het aanbod aanvaard om Vlaams fractieleider te worden. Niet zo verwonderlijk, want hij zal de enige verkozene zijn van Dedeckers partij. Zelf wil hij zijn overstap nog niet officieel bevestigen. “Maar waar moet een politicus die zo gefrustreerd is als ik anders heen?”, zegt hij. “Bij de Piratenpartij zou mijn aangeboren negativisme niet tot zijn recht komen.”