Brussel overspoeld door Catalanen en Vlaamse sympathisanten: heel de stad kleurt rood, geel, blauw!

Brussel overspoeld door Catalanen en Vlaamse sympathisanten: heel de stad kleurt rood, geel, blauw!

Momenteel zijn zo’n 45.000 Catalanen en sympathisanten van het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven op straat. Ze vragen om aandacht voor de situatie in Catalonië en betuigen hun steun voor de ontslagen, Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en de andere leden van de afgezette Catalaanse regering. Ook de N-VA is goed vertegenwoordigd op de betoging.

Sinds 10 uur verzamelen de pro-Catalaanse betogers in het Jubelpark in Brussel, vlakbij de Europese wijk. De organisatoren hadden zo’n 20.000 deelnemers verwacht, maar volgens de Brusselse politie zijn er 45.000 betogers op de been. De metro’s richting het Jubelpark zaten dan ook overvol. Dat melden de kranten van Het Mediahuis en de VRT.

De betogers kwamen hun steun betuigen aan “president Puigdemont”. Alles verloopt rustig en georganiseerd. Er zijn opvallend veel gezinnen met kinderen aanwezig. De betogers delen badges uit met Catalaanse en Vlaamse symbolen en er wordt gewapperd met duizenden Catalaanse vlaggen. Hier en daar zijn ook Vlaamse en Belgische vlaggen te zien.

Er worden Catalaanse volksliederen gezongen en slogans gescandeerd als “Puigdemont, onze volgende president”. De betogers eisen ook de vrijlating van Jordi Sànchez en Jordi Cuixart, de voorzitters van de Catalaanse onafhankelijkheidsbewegingen ANC en Omnium Cultural, die al enkele weken in de gevangenis zitten. Op 21 december zijn er in Catalonië vervroegde verkiezingen.

N-VA: “We zijn allemaal Catalanen”

Ook de N-VA is sterk vertegenwoordigd op de betoging. Verschillende partijkopstukken, zoals Theo Francken, Bart De Wever en Geert Bourgeois, lieten al (voorzichtig) verstaan dat ze de Catalanen en Puigdemont steunen in hun vraag naar onafhankelijkheid. “Vandaag zijn we allemaal Catalanen”, zeggen Europees Parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA), Kamerlid Peter Luyckx (N-VA) en Vlaams Parlementslid Jan Van Esbroec (N-VA). “We sluiten ons aan bij hun vreedzaam protest tegen het Europese stilzwijgen en de Spaanse repressie. De manier waarop de Europese instellingen en Madrid deze crisis aanpakken gaat in tegen alle democratische waarden die we in de Europese Unie zouden moeten delen. Hopelijk dringt die boodschap vandaag ook door tot in het Berlaymontgebouw, waar de Europese Commissie zetelt. Europa moet een dialoog tussen Catalonië en Spanje mogelijk maken.”

Luyckx zegt nog dat het onaanvaardbaar is dat er in 2017 politieke gevangenen opgesloten zitten in Europa. “Waar blijft in godsnaam de verontwaardiging?”, vraagt hij zich af. “Wanneer veroordeelt Europa eindelijk de opsluiting van Catalaanse leiders en democratisch verkozen politici? Het is hoog tijd dat de democratische waarden zwaarder doorwegen dan politieke lidkaarten. De Spaanse premier Rajoy krijgt rugdekking van zijn hooggeplaatste vrienden uit de EVP-fractie.”

Ook Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) is aanwezig, net als Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en Europarlementslid Bart Staes (Groen).

Politie massaal aanwezig

Na de rellen in Brussel de afgelopen weken staan de veiligheidsdiensten op scherp en wordt de politiecapaciteit versterkt. “Voor de manifestatie zelf zal er personeel instaan voor het aspect mobiliteit. Er zal een reserve zijn voor openbare orde met steun van de federale politie en andere lokale zones en er zal eveneens personeel in burger aanwezig zijn”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere aan de VRT.

De beelden:

Puigdemont was zelf aanwezig op de betoging:

Duizenden Catalaanse vlaggen wapperden:

Het was bijzonder druk in de Brusselse metro’s:

Gesponsorde artikelen