Brussels kantoorgebouw krijgt totale make-over dankzij dakterras overdekt met zonnepanelen

Brussels kantoorgebouw krijgt totale make-over dankzij dakterras overdekt met zonnepanelen

Het verouderde kantoorgebouw tegenover het Rogierplein in Brussel, zal er binnenkort helemaal anders uitzien. Het krijgt een dak van doorzichtige zonnepanelen. Bota Solar is de naam van het project waarbij innovatie en duurzaamheid centraal staan.    

Het gebouw op de hoek van de Brusselse Nieuwsstraat en de Adolphe Maxlaan heeft nood aan een make-over. Begin 2016 organiseerde opdrachtgever Botarogiercenter/Stephano Immo een wedstijd waarin meerdere architectenbureaus de kans kregen om hun idee voor te leggen. Er werd uiteindelijk gekozen voor het project van de ingenieurs van Ney&Partners en het bureau Sunsoak. Die laatste specialiseren zich in zonne-energie.

Panorama

Zonne-energie wordt een belangrijk punt bij de renovatie van het kantoorgebouw naast winkelcentrum City 2. Bovenop het gebouw komt een doorzichtig zonnepanelen dak van 800 vierkante meter. Dit dak zal in de toekomst 30 procent van de elektriciteitsbehoefte van het gebouw dekken. De panelen zullen schuin naar het zuiden gericht zijn om zoveel mogelijk zon op te nemen. Het dak zal niet alleen een bron voor elektriciteit zijn, maar het wordt ook een dakterras met een 360 graden panoramazicht op de hoofdstad

Innovatie en duurzaamheid

De zonneluifel wordt omhooggehouden door een metalen structuur die gevormd wordt door twee portieken die zowel de gevel aan het Rogierplein als de zuidgevel verlengen. Aan de kant van de zijgevels zorgt een rechthoekige structuur voor een evenwichtige belasting op de dragende structuur van het gebouw. Tijdens de renovatie van het gebouw wordt ook de 2.200 vierkante meter commerciële invulling geoptimaliseerd.

Bij dit project staan innovatie en duurzaamheid centraal, en het zal in 2019 gerealiseerd worden.

Gesponsorde artikelen