Brusselse burgemeester Mayeur doet het weer: nu is hij woest omdat politie extreemlinkse betogers oppakt

De rust rond de Brusselse politie keert niet terug, zeker niet als het van Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) afhangt. Dit weekend ging hij weer zwaar in de aanval. “Het optreden van de politie was buiten proportie”, zei hij over de arrestatie van extreemlinkse betogers aan de beurs. Nochtans was er een algemeen verbod te betogen. Maar Mayeur eist een uitleg van z’n politie.

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) bewees dit weekend opnieuw hoe één politiezone in Brussel maar moeilijk kan werken, als er tegelijk 19 burgemeesters overblijven die optreden als ‘politieke’ baas. 19 kleine keizers, die zelf willen beslissen over hun gemeente.

De politie stond nochtans klaar om kordaat op te treden. Na vorig weekend, waarbij hooligans het beursplein overnamen tijdens een vreedzame wake, wilde men absoluut incidenten vermijden. Extreemrechts had aangekondigd in Molenbeek te willen gaan betogen. Daarom vaardigde de politie een totaal verbod op betogen in heel de hoofdstad uit.

“Onze samenleving verdedigen tegen racisten en fascisten”

In Molenbeek zelf clashte het tussen de politie en zo’n 400 lokale jongeren, waarbij het lukte om die gescheiden te houden van de weinige extreemrechtse betogers. Maar ondertussen was er ook een oproep geweest bij extreemlinks, om een tegenbetoging te houden op het plein aan de Beurs, in Brussel centrum.

Volgens De Standaard had de politie een paar sms’jes van linkse jongerenorganisaties onderschept. Die riepen op om aan de Beurs “onze samenleving te verdedigen tegen racisten en fascisten”. De politie aarzelde niet toen er veel volk opdook aan de Beurs, en pakte uiteindelijk 99 mensen op.

Dat het linkse kamp zo aangepakt werd, daar kon Mayeur niet mee lachen. Hij schermde met een gemeentelijk besluit, “en dat had mijn politiekorps moeten respecteren”. Volgens Mayeur gold het verbod enkel voor extreemrechts. Dat er zoveel mensen aan de beurs werden aangehouden noemt hij “onbegrijpelijk”. “Ik vraag mijn korpschef een rapport want het politieoptreden lijkt mij inderdaad buiten proportie”, zei Mayeur nog.

Molenbeek in rep en roer door witte Audi die vluchtmisdrijf pleegt

In Molenbeek probeerden enkele skinheads toch te betogen, maar de politie trad daar kordaat op en arresteerde 41 mensen. Het was een dolle rit van twee gedrogeerde broers in een gehuurde Audi A1, die door een politieversperring reden, een vrouw zwaar verwondden en vluchtmisdrijf pleegde, die nog extra chaos veroorzaakte. Uiteindelijk pakte de politie beide mannen op, via het autoverhuurbedrijf. De broers filmden alles met hun smartphone, alsof het een spektakel was. Zij werden ­aangehouden op verdenking van verkeersbelemmering, ­­ge­wapende weerspannigheid en vluchtmisdrijf.

Meer
Lees meer...