Left Right
scrollTop top

Brusselse frietkoten krijgen allemaal drastische make-over en je zal je zeker twee keer moeten omdraaien


Brusselse frietkoten krijgen allemaal drastische make-over en je zal je zeker twee keer moeten omdraaien

Frietkoten zijn een deel van onze cultuur, daar is iedereen het over eens. Maar die ouderwetse barakken zijn duidelijk niet meer mee met de tijd. De Stad Brussel wou daar iets aan doen en schreef een wedstrijd uit. Daaruit kwam wat het nieuwe, moderne frietkot: een waar spiegelpaleis.

In Brussel zullen binnenkort acht oude, gedateerde, frietkoten worden omgetoverd tot moderne kunstwerkjes. Wie daar een pak friet wil gaan bestellen, zal wel even goed moeten kijken. Want de nieuwe frietkoten zullen ware spiegelpaleizen gaan worden. Het Gentse architectenbureau Studio Moto won met hun reflecterende frietkot de wedstrijd ‘Bakfriet in de maag’ van de stad Brussel, die daarmee de cultuur van de frietkoten in de hedendaagse, moderne wereld wil krijgen.

“Het moest meer zijn dan een origineel kunstwerk”

Meer dan 50 bureau’s deden een inzending, maar de jury was het er snel over eens dat Studio Moto er met kop en schouders bovenuit stak. “Er waren veel kandidaten die out of the box dachten, maar het moest meer zijn dan een origineel kunstwerk”, legt Bernard Lefèvre, voorzitter van de Bond van Frituristen Navefri, uit in Het Nieuwsblad. “Dit ontwerp is ook werkbaar, en daarom zullen acht oude frietkoten in Brussel de komende twee jaar worden ­gerenoveerd tot deze kubussen.”

De barakken zullen worden omgebouwd tot reflecterende kunstwerkjes. “Door de reflecterende gevel integreert het frietkot zich in de omgeving en is het eigenlijk geen obstakel meer”, stelt een van de architecten achter het idee, Mo Vandenberghe.

Frietkotcultuur

Met de wedstrijd wou Brussel de frietkotcultuur nieuw leven in blazen. In verschillende grote steden verhuisden nagenoeg alle frietkoten al naar handelspanden en woningen. Dat wil Brussel nu dus tegengaan.

Het ‘spiegelpaleis’ was niet de enige ‘originele’ inzending. Een tram-frietkot, een grote frietzak, een bol van het Atomium, … De organisatie kreeg de gekste ideeën binnen maar koos dus voor de inzending van Studio Moto, die originaliteit koppelde aan werkbaarheid.

Bekijk hieronder het ontwerp van Studio Moto:

studiomoto.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899