Brusselse gemeenten delen bijna 30.000 gratis MIVB-abonnementen uit aan hun personeel

Brusselse gemeenten delen bijna 30.000 gratis MIVB-abonnementen uit aan hun personeel

Vanaf volgend jaar krijgt het gemeente- en OCMW-personeel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een gratis abonnement op het openbaar vervoer van de MIVB. Dat heeft de Brusselse regering beslist. Bijna dertigduizend mensen kunnen dan gratis met de tram of de bus reizen. De maatregel kost Brussel maar liefst 5,5 miljoen euro voor 2018.

Het personeel van de negentien Brusselse gemeenten en OCMW’s reist vanaf januari gratis op het openbaar vervoer van de MIVB. Tot nu toe was er in elke Brusselse gemeente een aparte regeling voor de vervoerskosten van het personeel. De Brusselse overheid heeft het budget voor de vervoerskosten van gemeentepersoneel opgetrokken van 3,5 miljoen euro dit jaar naar 5,5 miljoen in 2018. Dat schrijft de lokale nieuwssite BRUZZ. De regeling wordt ingevoerd nadat Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) inging op een parlementaire vraag van kamerlid Michel Colson (Défi). Vervoort wil met de maatregel naar eigen zeggen het statuut van plaatselijke ambtenaren herwaarderen en de zachte mobiliteit bevorderen.

70.000 gratis abonnementen

Momenteel reizen al zo’n 40.000 mensen gratis op MIVB-voertuigen. Het gaat voornamelijk om gepensioneerd personeel van de vervoersmaatschappij zelf (27.000 in 2016), gemeenteraadsleden, parlementsleden, politieagenten, wijkagenten, blinden en slechtzienden en werknemers van de Staatsveiligheid. Die cijfers werden begin 2017 vrijgegeven door Brussels minister van Vervoer Pascal Smet (sp.a) op vraag van Dominiek Lootens (Vlaams Belang). Met het gemeentepersoneel komen daar nu nog ongeveer 29.000 reizigers bij. Volgend jaar reizen dus bijna 70.000 mensen gratis met het openbaar vervoer van Brussel. Dat is meer dan het aantal abonnementen dat terugbetaald wordt door werkgevers (55.000), maar minder dan het totale aantal abonnementen. Dat zit ver boven het miljoen.

Gesponsorde artikelen