Brusselse politici maken ruzie over het hernoemen van een metrostation naar Toots Thielemans

Brusselse politici maken ruzie over het hernoemen van een metrostation naar Toots Thielemans

Brusselse politici vliegen elkaar in de haren omwille van een eventuele naamsverandering van een metrostation. Zo is Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) van plan om de premetrohalte Anneessens in het centrum van de stad om te dopen tot Toots Thielemans. De oppositie is daar niet mee opgezet, gemeenteraadslid Zoubida Jellab (Ecolo) noemt de beslissing “arbitrair” en “unilateraal”. Ook zouden heel wat buurtbewoners tegen de naamsverandering zijn.

“We gaan François Anneessens opnieuw onthoofden”, schrijft Zoubida Jellab (Ecolo) op Facebook. “Toots Thielemans is zeker een groot artiest die het verdient zijn naam te geven aan een plaats of cultureel centrum. Maar ik ga niet akkoord met de naamsverandering van station Anneessens in Toots Thielemans.” Frans Anneessens werd in de achttiende eeuw onthoofd wegens verzet tegen de Oostenrijkse bezetters.

Minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) wil de naamsverandering doorvoeren omdat jazzlegende Toots Thielemans vlakbij het station in de Marollen geboren werd. Dat schrijven de lokale nieuwswebsite BRUZZ en de Franstalige krant La Capitale. Hij werd 94 jaar en stierf door ouderdom.

Politieke stunt?

“Dit is een unilaterale en arbitraire beslissing”, stelt Jellab. “Bovendien verwijst de naam, net zoals Brouckère en Rogier, naar het plein waar het station aan ligt. De naamsverandering zal alleen voor verwarring zorgen.”

Veel buurtbewoners zouden tegen de naamsverandering zijn en noemen het een politieke stunt. Een onnodig dure stunt bovendien.

De Facebookpost van Jellab:

Gesponsorde artikelen