KVS en Ancienne Belgique in Brussel sluiten, in Antwerpen doen onder andere De Roma en deSingel hetzelfde

Officieel zijn alle evenementen met minder dan 1.000 toeschouwers nog toegelaten, maar nu zien we ook meer en meer organisatoren hun verantwoordelijkheid nemen. De Brusselse theaterzaal KVS en concertzaal Ancienne Belgique hebben gecommuniceerd dat ze de deuren zullen sluiten tot eind maart. In Antwerpen schrapt deSingel alle evenementen.

KVS sluit, voorstelling JR verplaatsen wordt moeilijk

In het licht van de recente ontwikkelingen omtrent de verspreiding van het COVID-19-virus die elkaar steeds sneller opvolgen, meldt KVS dat alle voorstellingen tot eind maart 2020 niet kunnen doorgaan. KVS acht de risico’s te hoog en wil haar publiek niet nodeloos in gevaar brengen. Alle bezoekers worden zsm op de hoogte gebracht.

Concreet gaat het om de spektakelvoorstelling JR (van 18 tot 22 maart), de volledige speelreeks van Piano Works Debussy (26-27-28 maart) en het eerste deel van Fire Will Become Ashes But Not Now waardoor de première voorlopig staat ingepland op 1 april.

Bij deze drie voorstellingen zijn heel wat partners betrokken. KVS zal nu zo snel mogelijk samenzitten met hen om uit te klaren hoe we hiermee verder kunnen omgaan. KVS onderzoekt om voorstellingen te verplaatsen naar een latere datum en die aan te bieden aan de bezoekers die reeds een ticket kochten.

JR is echter een voorstelling die zich niet zomaar laat verplaatsen. Te veel mensen zijn betrokken, te veel investeringen zijn nodig. Ook hier zal KVS samenzitten met alle betrokken partners.

AB sluit de deuren in maart

Ook bij de concertzaal Ancienne Belgique laten ze weten zeer bezorgd te zijn over de situatie en de mensen bij AB willen dan ook mee hun verantwoordelijkheid nemen met betrekking tot de indijking van het COVID-19 virus.

Tot en met 31 maart worden ALLE CONCERTEN opgeschort en waar mogelijk verplaatst. Het hele team is gemobiliseerd en probeert de best mogelijke oplossing te vinden voor alle concerten.

Alle updates zullen worden gecommuniceerd via de website en ook elke ticketkoper zal persoonlijk op de hoogte worden gebracht.

De Roma schrapt 27 concerten

Ook De Roma in Borgerhout heeft het besluit genomen om te sluiten. Dat heeft algemeen verantwoordelijke Danielle Dierckx gecommuniceerd.

“Als concertorganisator nemen wij onze verantwoordelijkheid en gaan we in op de vraag van verschillende wetenschappers om geen evenementen te organiseren waar mensen dicht op elkaar zitten of waar mensen van verschillende generaties samenkomen”, zo zegt Dierckx. “Aan die vraag kunnen wij als concertzaal en volksschouwburg met een brede programmatie niet tegemoet komen. Wij vinden het daarom niet langer verantwoord om deze activiteiten te laten doorgaan.”

De Roma vraagt met aandrang dat de overheid zelf haar verantwoordelijkheid neemt en een bindend algemeen verbod op alle evenementen uitvaardigt. “Op dit moment heerst er veel onduidelijkheid en is er een juridisch vacuüm”, zegt Dierckx. “Zolang er geen officieel verbod is, blijft er ruimte voor interpretatie en zullen er evenementen blijven plaatsvinden. Wij vinden dit niet langer verantwoord. Bovendien kunnen wij ons zonder een officieel verbod niet beroepen op overmacht om concerten af te gelasten en zijn de financiële gevolgen niet te overzien.”

De Roma heeft al een aantal van de geschrapte concerten van een nieuwe datum voorzien.

  • 12 maart Slongs: uitgesteld naar vrijdag 11 september
  • 15 maart Die Verdammte Spielerei: uitgesteld naar zondag 21 juni (15u)
  • 20 en 21 maart Clouseau: uitgesteld naar vrijdag 18 en zaterdag 19 september
  • 22 maart Stefano Bollani: uitgesteld naar woensdag 24 juni

Ook alle films, schoolfilms en rondleidingen in De Roma worden geschrapt, alsook de T-Dansant van 25 maart.

deSingel schrapt alle publieke activiteiten

Ook in deSingel in Antwerpen laat men weten alle publieke activiteiten te schrappen. Tickethouders worden hiervan op de hoogte gebracht.

Meer
Lees meer...