BTS en Billie Eilish maken beste muziek om bij in slaap te vallen, bewijst onderzoek

Uit een onderzoek van de Aarhus University in Denemarken, blijkt dat de muziek van BTS en Billie Eilish het beste is om bij te slapen. Om dit te onderzoeken analyseerden ze meer dan 200.000 nummers op playlists op Spotify die een link hebben naar slapen.

Onderzoekers aan de Aarhus University deden onderzoek naar de muziek die mensen gebruiken om te slapen. Via Spotify maken heel wat mensen namelijk playlists aan die ze afzetten voor of terwijl ze slapen. Daarbij kwamen ze tot enkele opmerkelijke ontdekkingen.

BTS en Billie Eilish

Hoewel je zou denken dat mensen om te slapen liefst luisteren naar rustige muziek of zelfs walvisgeluiden, blijkt uit onderzoek van de Aarhus University dat dit niet noodzakelijk het geval is. Professor Jespersen en zijn team van onderzoekers aan de Deense universiteit keken naar 200.000 nummers in afspeellijsten op Spotify. Ze keken daarbij naar playlists met een link naar slapen in de titel. De onderzoekers zochten specifiek op titels van playlists met “slaap” in verschillende talen, zoals sleep, dormir, søve

In de 1.263 geanalyseerde playlists doken twee artiesten opvallend vaak op. Zo keerde het nummer Lovely van Billie Eilish en Khalid vaak terug in playlists. Het gaat daarbij om een rustig nummer, dat zich perfect leent om te slapen. Opvallender was de aanwezigheid van Dynamite van BTS. Het uptempo nummer van de Zuid-Koreaanse boyband was vaak te vinden in afspeellijsten die gelinkt konden worden aan slaap.

Wel echt om te slapen?

De universiteit zal nu verder uitzoeken wat de redenen zijn waarom mensen naar bepaalde nummers luisteren om hen te doen slapen en waarom het daarbij soms gaat om uptempo muziek die je niet meteen zou linken aan een goede nachtrust. Eén reden wordt alvast aangereikt door fans van BTS zelf.

Want hoewel veel fans van BTS aangeven dat ze inderdaad tot rust komen van het luisteren naar nummers van hun favoriete groep, kan er hier ook een andere reden voor zijn. Fans van BTS gebruiken namelijk vaak playlists om bepaalde nummers te streamen op Spotify. Door deze te laten afspelen terwijl ze slapen, kunnen er heel wat streams toegevoegd worden. Dit kan natuurlijk ook het geval zijn bij Billie Eilish, die ook op een trouwe fanbasis kan rekenen.

Meer
Lees meer...