Left Right
scrollTop top

Buikgriep op het WK Atletiek: ‘Zieke’ 400m-favoriet mag stadion niet binnen terwijl hij zich gezond voelt


Buikgriep op het WK Atletiek: ‘Zieke’ 400m-favoriet mag stadion niet binnen terwijl hij zich gezond voelt

Dinsdagavond stond de finale van de 400 meter op het programma van het WK atletiek in Londen. Zuid-Afrikaanse publieksfavoriet Wayde Van Niekerk zou daar zijn concurrent Botswaan Isaac ‘Batman’ Makwala kunnen verslaan. Dat ging iets makkelijker dan gedacht want de ‘zieke’ Makwala werd na zijn besmetting met het norovirus de toegang tot het stadion ontzegd. Ook Canadese en Ierse atleten moesten al forfait geven omwille van buikgriep.

Sinds het wereldkampioenschap atletiek vorige week begon in Londen, zijn al 30 atleten getroffen door het norovirus. Besmette atleten hebben last van buikgriep met plotse koorts, hevige buikpijn en braken. Atleten en teamleden van de Duitse, Botswaanse, Canadese, Ierse en Puerto Ricaanse delegatie die verbleven in het Tower Hotel plaatsten hun zieke atleten in quarantaine. Sommige atleten moesten noodgedwongen hun optreden op het WK laten schieten omdat ze te ziek waren.

Botswaanse sprinter Isaac Makwala kreeg maandag last van buikgriep. Toen hij dinsdagavond weer beter was en wilde starten aan zijn 400m-finale, mocht hij het stadion niet meer binnen.

“I want to run”, maar Makwala mocht niet meer in het stadion

De Botswaanse Makwala, een topsprinter die verwacht werd deel te nemen aan de 200m en 400m, moest overgeven in de dokterszaal van het stadion op maandag. Hij kon niet meer deelnemen aan de 200m-reeksen diezelfde avond en zou ook de 400m sprint moeten laten schieten op dinsdagavond. Maar Makwala zei de volgende ochtend al dat hij zich perfect gezond voelde: “Ik had kunnen lopen. Mijn opwarming ging goed en ik was klaar om te starten. Ik was er klaar voor. Ik start zeker vanavond in de finale van de 400 meter.”

Even later volgde een officiële mededeling van het IAAF dat Makwala forfait gaf voor de 400m-finale. Toen de atleet zich ’s avonds in loopoutfit naar het stadion begaf, mocht hij de baan niet op. Zijn accreditatie was ingetrokken. De organisatie wou naar eigen zeggen de gezondheid van de andere atleten niet in gevaar brengen. Zelf beweerde hij perfect gezond te zijn. “I’m ready to run,” klinkt het. Het verwachtte duel tussen de ‘Batman’ en Van Niekerk ging niet door en de Zuid-Afrikaan won met gemak zijn gouden medaille.

Op sociale media schreeuwen fans van Makwala moord en brand. Het zou een boycot zijn van het IAAF. “Nieuwe gouden jongen” Van Niekerk zou een favoriet zijn van de atletiekbond en kon zo makkelijk naar voor worden geschoven in de finale van de 400m. Met de hashtag #FreeMakwala betuigen fans hun steun en trekken ze de actie van de bond in twijfel. Atletiekfans vragen zich af of een Usain Bolt of eender welke Britse atleet wel toegelaten zou zijn door het IAAF. Ze hopen Makwala nog terug te zien in de 200m-finale, maar dat lijkt heel onwaarschijnlijk aangezien hij de reeksen niet liep.

Ook Canadese en Ierse atleten ziek

Makwala is niet de enige atleet die last heeft van het virus. Zeven atleten van het Canadese team moesten al uit het wereldkampioenschap stappen. Canadese marathonloper Eric Gillis gaf na 32 km op omwille van buikgriep. Canadese sprinter Aaron Brown was een van de atleten die in quarantaine werd gebracht: “Ik was de hele dag in mijn kamer, in het donker. Ik was net een vampier. Ik heb de hele avond mijn buik vastgehouden.”

Makwala’s teamgenoot Onkabetse Nkobolo werd ook ziek, maar kon op tijd herstellen voor zijn wedstrijd op dinsdag. De Ierse hordeloper Thomas Barr moest maandagavond uit de semi-finale van de 200m horde stappen omdat hij plots last kreeg van buikgriep. “Mijn hele jaar lag de focus op het wereldkampioenschap en dan niet kunnen deelnemen voor Ierland vandaag is meer dan teleurstellend.”

Tower Hotel is niet de oorzaak

De oorzaak van het virus kan eender waar liggen. Het Tower Hotel waar de meeste getroffen atleten logeren, is alvast niet de schuldige. “We hebben samengewerkt met de volksgezondheid en het IAAF om de oorzaak van de ziekte te onderzoeken en zij konden bevestigen dat het hotel niet aan de grond lag van het virus,” meldde het hotel in een statement. “We volgen strikt het protocol voor hygiëne, en verzekeren dat de besmette personen niet in contact kunnen komen met andere gasten. Publieke ruimtes worden ook voldoende ontsmet.”

Ondertussen zijn een aantal teams die in het Tower hotel logeerde, verhuisd en krijgen nieuwe atleten een alternatief onderdak. “We doen alles wat we kunnen,” zegt Niels de Vos, wedstrijddirecteur van het WK. “Op elk evenement waar minimum 20.000 mensen uit alle hoeken van de wereld naartoe komen, bestaat de kans dat iemand een virus met zich meedraagt. Ik denk dat dit hier ook gebeurd is.”

Kevin Borlée enige Belgische buikgrieppatiënt

Bij de Belgische atleten is Kevin Borlée zondagavond met buikgriep toegekomen in zijn hotel. “Hij voelde zich heel slecht. Verbazend genoeg had hij geen koorts,” vertelt coach Jacques Borlée. “We hebben Kevin en Jonathan in quarantaine gelegd. Ze mochten niet in de buurt van de andere atleten komen. Ze bleven op hun kamer en aten afzonderlijk van de groep.”

Dokter Roel Parys, die meereisde naar Londen, verzekerde dat Kevin Borlée mee zal lopen met de Belgian Tornados in de 4x400m zaterdag: “Het probleem bij Kevin is dat hij amper 5 tot 6 procent lichaamsvet heeft en dat hij daardoor weinig reserves heeft. Maar met de behandeling van isotone drankjes, probioticum om zijn darmflora te herstellen en veel te rusten, zou hij op tijd fit moeten geraken.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810