Vandaag geen Thomas Cook-vluchten vanuit België: wie niet vertrekt, wordt terugbetaald

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft het noodnummer geopend voor Belgen, die in het buitenland problemen ondervinden door het faillissement van Thomas Cook. Gisteren raakte nog bekend dat Brussels Airlines vier vluchten van Thomas Cook België schrapt. Er zal vandaag ook geen enkele klant van een pakketreis via touroperator Thomas Cook België kunnen vertrekken met het vliegtuig naar het buitenland. Belgen, die niet kunnen vertrekken, worden terugbetaald door het Garantiefonds.

Vliegtuigreizen voor Thomas Cook België worden in ons land uitgevoerd door Brussels Airlines. Geen enkele Thomas Cook-reis vertrekt nog vanuit ons land. Gemengde vluchten met andere touroperators gaan wel nog de lucht in.

Thomas Cook in Groot-Brittannië is failliet. Er is nog niet veel duidelijkheid over de toekomst van de Belgische tak van het bedrijf. Het Belgische Garantiefonds reizen heeft zelf vastgesteld dat Thomas Cook België financieel niet in staat is om de vluchten te bekostigen. Dat meldt de VRT. Wie niet meer kan vertrekken, krijgt de som van de reis 100 procent terugbetaald. Belgen, die in het buitenland zitten met Thomas Cook, worden teruggehaald.

Tunesische vluchten

Belgen, die in het buitenland nadeel ondervinden als klant van Thomas Cook, kunnen het noodnummer bellen. Het wachtteam van Buitenlandse Zaken zal die Belgen dan zo goed mogelijk proberen te begeleiden.Brussels Airlines liet gisteren al aan de VRT weten dat het vier vluchten annuleert. Het gaat om deze vluchten:

  • SN3881 Brussel-Enfidha
  • SN3882 Enfidha-Brussel
  • SN3885 Brussel-Djerba
  • SN3886 Djerba-Brussel
epa: Britse Thomas Cook-klanten op Gran Canaria

350 Belgen vast in Tunesië

Hierdoor zitten zo’n 350 Belgen Belgen vast in de Tunesische stad Enfidha en op het Tunesische eiland Djerba. Brussels Airlines stelt dat ze zich tot Thomas Cook moeten richten voor een oplossing. Brussels Airlines wijt de situatie aan “achterstallige betalingen” van Thomas Cook Belgium. Bovendien kunnen zo’n 190 vertrekkende Belgen nu niet naar Tunesië. 

Het is ook mogelijk dat later nog andere vluchten geschrapt worden. De ‘mixed flights’, waarbij klanten van Thomas Cook en andere luchtvaartmaatschappijen mee vliegen, gaan wel nog door.

epa: Thomas Cook-klanten in Mexico

10.000 Belgen op reis met Thomas Cook

Op dit moment zijn ongeveer 10.000 Belgen op reis met Thomas Cook België. Hoeveel mensen in de toekomst een reis met de touroperator geboekt hebben, is niet bekend. Thomas Cook België liet gisteren weten dat het voorlopig operationeel blijft. Bij het bedrijf werken ongeveer 600 mensen in België, wereldwijd zijn 22.000 mensen tewerkgesteld bij Thomas Cook.

epa

Marokkaanse crisiscel

Ook het Marokkaanse ministerie van Toerisme blies gisteren een crisiscel in het leven. Die moet de repatriëring van duizenden Thomas Cook-klanten in goede banen leiden en informatie verspreiden. Vooral Marrakech en Agadir zouden getroffen zijn door het faillissement van Thomas Cook.

Meer
Lees meer...