Burgemeester ‘banlieue’ Denderleeuw: “Geen bevestiging gekregen dat relschoppers van bij ons zijn”

Burgemeester ‘banlieue’ Denderleeuw: “Geen bevestiging gekregen dat relschoppers van bij ons zijn”

Dat de jongeren van de rellen in Brussel eigenlijk vooral uit de ‘nieuwe banlieus’ van Brussel komen, kopt De Morgen. Maar in Denderleeuw weten ze van niks. De Oost-Vlaamse gemeente heeft dan niet de beste reputatie, maar burgemeester Fonck “heeft nog geen bevestiging gekregen dat die jongeren van bij ons komen.” Sowieso zet de gemeente sterk in op een leefbare omgeving, maar de druk uit Brussel wordt groter. 

De Brusselse rellen werden niet alleen veroorzaakt door de lokale jeugd, zover is het politie-onderzoek wel al gevorderd. In De Morgen wordt verwezen naar de Denderstreek als ‘banlieu’ van Brussel, maar de burgemeester van Denderleeuw, kop van jut in het debat, wil van die term niet horen. “Om te beginnen is helemaal nog niet bevestigd dat die jongeren van bij ons komen”, zegt hij aan onze redactie.

Uitwijken uit Brussel

Denderleeuw heeft niet de beste reputatie, dat moet gezegd. Zoals elke stad met een groot station, en Denderleeuw heeft het tweede grootste station in Oost-Vlaanderen, zijn er wel wat problemen. Drugs, vandalisme, het is niet altijd even ideaal. “Maar in Denderleeuw is het nog groen, er zijn scholen en veel sportmogelijkheden, dat is aantrekkelijk voor wie vroeger in Brussel woonde, maar er nu uitgedreven wordt door de huizenprijzen. Vastgoed is bij ons veel goedkoper, en door het station wel nog steeds bereikbaar.”

Toch is Fonck zich bewust van het imago dat Denderleeuw heeft: “De laatste tien-vijftien jaar is de bevolkingssamenstelling inderdaad veranderd, door de olievlek van Brussel.” Maar daar is Fonck op voorbereid. “Het is zeker wel waar dat wij, door de instroom van verschillende nationaliteiten, extra inzetten op integratie-ambtenaren. Zij zorgen ervoor dat nieuwkomers een cursus krijgen en op de hoogte zijn van de lokale gewoonten, wetten, regels en plichten.” Dat de nieuwkomers voor problemen zijn gaan zorgen in Brussel, is volgens hem echter “helemaal nog niet bevestigd.”

Inburgering

Het effect van zo’n cursus en intakegesprek is moeilijk te meten, zegt Fonck nog. Maar er wordt ook zwaar ingezet op verwaarlozing en leegstand, wat voor veel mensen de sfeer al verbetert.

Gesponsorde artikelen