Burgeroorlog bij N-VA in Brugge: kopstuk Ann Soete stapt op en deelt nog tik uit aan Pol Van Den Driessche

De ergste vijanden in de politiek, die zitten in je eigen partij. Het is een boutade in politiek, maar in Brugge bij de N-VA gaat het zeker op. Na een pijnlijke strijd tussen de voormalige en toekomstige lijsttrekker, stapt voormalige nummer 1 Ann Soete uit de N-VA. Daarbij haalt ze nog eens zwaar uit naar de “vrouwonvriendelijke” Pol Van Den Driessche, die in 2018 kopman is.

Na Hendrik Vuye en Veerle Wouters verliest N-VA opnieuw een parlementslid: Ann Soete. Veel effect heeft dat niet op de coalitie: Soete zit in het Vlaams parlement, waar de meerderheid een zee aan parlementsleden heeft.

Soete bevond zich al langer aan de uiterste grens van de partij, nadat ze de interne strijd om het lijsttrekkerschap in 2018 in Brugge voor de gemeenteraadsverkiezingen verloor. In 2012 was ze nog de kopvrouw, nadat Pol Van Den Driessche een stap opzij zette als lijsttrekker. De voormalige mediafiguur leunt dicht aan tegen de absolute partijtop van de N-VA: als communicatiespecialist knapte hij al menig klusje op achter de schermen.

Bart De Wever beloonde Van Den Driessche dus in 2012 met het Brugse kopmanschap. Maar toen Van Den Driessche in een mediastorm terecht kwam, nadat verschillende vrouwen anoniem getuigden over seksuele intimidatie en handtastelijkheden. Uiteindelijk ging Van Den Driessche dus aan de kant staan, al bleef hij altijd alles ontkennen. “Enkele verhalen kwamen van jaloerse en gefrustreerde vrouwen”, zo verklaarde Katrien Van Damme, de echtgenote van Van Den Driessche.

Nieuwe kans in 2018

Voor 2018 voelde Van Den Driessche zich klaar om opnieuw z’n kans te wagen. Want als grootste partij in Vlaanderen aast N-VA ook in Brugge op de sjerp. In 2012 greep Ann Soete daar ook naast. Zij verloor ook de interne verkiezing tegen Van Den Driessche en kon dat uiteindelijk niet verkroppen. De exit van Soete is dus de laatste stap in een pijnlijke interne burgeroorlog.

Met slaande deuren verlaat ze nu de N-VA: ze neemt haar mandaten (en inkomsten) als parlementslid en gemeenteraadslid met zich mee. En er volgt nog een aanval. “Ik kan als vrouw niet aanvaarden dat ik word opzijgezet door iemand met zo’n vrouwonvriendelijk verleden als Pol Van Den Driessche”, windt ze er geen doekjes om.

“Gepest en afgedreigd

Ze gaat zelfs nog een stapje verder en zegt dat “zijzelf en haar sympathisanten gepest en afgedreigd worden”. “Ze krijgen te horen dat ze geen goede plaats op de lijst krijgen als ze nog verder met mij samenwerken. Op vergaderingen worden ze uitgescholden en belachelijk gemaakt. Ik hoef dat allemaal niet meer te pikken”, zo zegt ze in Het Nieuwsblad.

Het kan best zijn dat ze op een andere lijst opduikt. In 2012 haalde ze als lijsttrekker 5.600 voorkeurstemmen, niet onverdienstelijk, maar een pak minder dan de 12.000 stemmen van huidig burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). “Zowel Open VLD als CD&V hebben me al uitgenodigd voor een gesprek. Ik bekijk alle opties. Ik sluit ook niet uit dat we met een aparte lijst opkomen.” Of hoe het dus niet ondenkbaar is dat Soete na 2018 in coalitie zit met… Van Den Driessche.

epa
Meer
Lees meer...