Bye bye duckface, het web is aan de #belfie

Bye bye duckface, het web is aan de #belfie

Er is geen ontkennen meer aan: de butt selfie is de enige selfie die er tegenwoordig echt toe doet. In Twitter- en Instagramtermen beter gekend als de #belfie: een uitdagend portretje waarin billen de hoofdrol spelen. Wat begon met een onschuldig kiekje van een doorsnee girl next door is intussen uitgegroeid tot een hype met duckface-status.

De meest beroemde belfie is ongetwijfeld die van Kim Kardashian in wit badpak. De realityster plaatste het kiekje in oktober vorig jaar op Instagram en blies zo de hele wereld omver met haar post-babylijf.Toch gaat de geschiedenis van de butt selfie een heel eind terug. Geen ultrapopulaire celeb maar wel een doorsnee girl next door gebruikte op 18 juli 2012 voor het eerst de hashtag #buttselfie bij een onschuldig pashokfotootje. Erg opvallend was het niet aangezien de overenthousiasteling meteen nog 18 andere hashtags toevoegde. Sindsdien zagen we #buttselfie 371 keer opduiken op Instagram. De afkorting #belfie doet het met 1527 nog beter. Al was de huidige betekenis niet meteen duidelijk. Van gespierde buikjes (belly selfie) tot harige achterhoofden (back selfie), de hashtag belfie werd willekeurig toegepast. Op 28 juli is het dan toch zo ver: volgens de Google Trends-tool duikt butt selfie voor de allereerste keer op in een zin. Tussen 28 juli en 3 augustus wordt de term 18 keer gebruikt. Ook celebrities springen massaal op de belfiekar. Een absoluut hoogtepunt is de opvallende butt selfie van het Duitse topmodel Heidi Klum begin juli. Wereldsterren als Lady Gaga en Cheryl Cole blijven niet achter en tonen apetrots hun kontjes. De sexy kiekjes van de sterren creëren een gigantische belfieboost. Door de immense populariteit worden ook fans aangemoedigd om hun achterste in de kijker te zetten. Dat is perfect mogelijk, want ondanks het grote verschil in volgers, beschikken ze over exact hetzelfde materiaal als hun idolen, van smartphones en filters tot het overaanbod aan sociale platforms waar ze het resultaat kunnen delen.

En ook zij boeken succes: de up-to-date belfies van Jen Selter leverden de Amerikaanse fitnessfreak al meer dan 1.600.000 Instagram-volgers op.

Nochtans is de bewondering voor een welgevormd achterste allesbehalve nieuw. In de jaren 90 scoorde Sir-mix-a-lot al een hit met zijn Baby got back, vooral bekend dankzij het prachtige optreden van Ross en Rachel in Friends.
En ook het achterwerk van J-Lo wordt al jarenlang uitvoerig bediscussieerd en gesmaakt door heel wat mannen, onder wie ex-man Ben Affleck in de videoclip van Jenny from the block.Hoewel miljoenen belfiefans, onder wie vooral vrouwen, de hype ernstig nemen, zien sommigen er (gelukkig!) ook de humor van in.En jawel, ook onze doggies laten zich helemaal gaan. Al laat vooral een ding duidelijk zijn: de enige echte uitvinder van de belfie is Bart Simpson en niemand anders.

Gesponsorde artikelen