Cafés en restaurants zo goed als zeker weer open vanaf 8 juni: de regels

café restaurant heropening coronavirus belgië horeca
EPA

Als de trends van de coronacijfers in ons land blijven dalen en er de komende dagen dus geen heropflakkering van het virus komt, beslist de Nationale Veiligheidsraad volgende week dat alle restaurants én cafés weer open mogen op 8 juni. Bovendien zit er een tijdelijke btw-verlaging voor de horeca aan te komen.

EPA

De Nationale Veiligheidsraad zal pas op 3 juni officieel een besluit nemen over de eventuele heropening van de horeca op 8 juni, maar eigenlijk is het al zo goed als zeker dat de restaurants en cafés weer de deuren zullen mogen openen. Dat melden de kranten van De Persgroep. Het enige wat roet in het eten zou kunnen gooien, is een heropflakkering van het coronavirus in ons land, maar aangezien de cijfers de jongste dagen gunstig blijven ondanks de versoepelingen lijkt die kans niet zo groot.

In eerste instantie werd er gezegd dat de cafés pas later zouden openen dan de restaurants. De virologen stelden vooral dat een cafébezoek doorgaans een stuk chaotischer verloopt dan een restaurantbezoek. Daarom mogen klanten nog geen grote risico’s nemen, zoals pintjes bestellen aan de toog en op een barkruk tegenover het personeel zitten. Een cafébezoek onder strikte voorwaarden kan binnenkort wel.

(Het café- en restaurantbezoek van de toekomst: dit zijn de voorstellen van maatregelen van de sector.)

Strikte regels

EPA

Er zullen dus een aantal strikte regels ingevoerd worden om het horecabezoek veilig te houden en een eventuele verspreiding van het virus te voorkomen. Het Overlegcomité, waarin de belangrijkste ministers van de federale regering en de regionale regeringen zetelen, sprak woensdagavond al enkele voorwaarden af.

In feite worden er voor de cafés en restaurants even strenge regels opgelegd. Zo zullen klanten in een eerste fase aan hun tafeltje moeten blijven zitten. Ook aan de toog hangen of direct bij de barman een drankje bestellen, is voor later.

Over het aantal personen dat aan zo’n tafeltjes toegestaan zal worden, wordt momenteel nog overlegd. Aanvankelijk was er sprake van 4 personen, zoals dat in sommige landen nu al het geval is, maar de regering kreeg uit sommige hoeken kritiek op de bezoekregel van vier. Zo zouden grote gezinnen die op restaurant willen gaan, bijvoorbeeld een aantal kinderen (of een vader of moeder) moeten thuislaten.

Daarnaast zullen de tafels in cafés en restaurants anderhalve meter van elkaar moeten staan. Heel wat horeca-uitbaters sporen de steden en gemeenten ook aan om hun terrassen te mogen uitbreiden zodat er meer klanten ontvangen kunnen worden.

(AB InBev schort huur van horeca-uitbaters op voor april: gratis nieuwe voorraden en schoonmaak.)

Btw-verlaging

Met de heropening hoopt de overheid de horecasector een financiële duw in de rug te geven en de economie nieuw leven in te blazen. Ook wordt er gedacht aan een vorm van btw-verlaging voor cafés en restaurants. Het zou gaan om een verlaging naar 6 procent gedurende een jaar met uitzondering van alcoholische dranken. Die steunmaatregelen zouden echter deel moeten uitmaken van een breder pakket dat ook alle andere sectoren in ons land een hart onder de riem moet steken.

Gesponsorde artikelen