Calvo (Groen) schuift verantwoordelijk in schoenen Bart De Wever: “N-VA stort land in een crisis”

Calvo (Groen) schuift verantwoordelijk in schoenen Bart De Wever: “N-VA stort land in een crisis”

De eerste reactie op de verklaringen van Bart De Wever (N-VA) na de beëindiging van de ministerraad lopen binnen. In die persconferentie kondigde hij ongeveer het einde van Michel I aan, zonder zelf ontslag te nemen. Volgens Kristof Calvo van Groen is N-VA volledig verantwoordelijk.

Oppositiepartij Groen is niet onder de indruk van de persconferentie van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Die kondigde na nauwelijks een half uur ministerraad aan dat de coalitie met een driekwartmeerderheid van de regering verder kan. Als Michel terugkeert van Marrakech zal dat zijn als hoofd van een ‘Marrakech’-coalitie, aldus De Wever.

Lees hier alles over de persconferentie van N-VA.

“Stort land in een crisis”

Kristof Calvo van Groen reageert scherp: op Twitter zegt hij dat N-VA volledig verantwoordelijk is voor de regeringscrisis. “N-VA stort land in een crisis. De kracht van de verandering is de kracht van vernieling gebleken. Weinig opgebouwd, vooral afgebroken. Tevreden dat breed front deze week ‘stop’ heeft gezegd. Nu zo snel mogelijk vooruit.”

In de persconferentie hamerde De Wever er regelmatig op dat Charles Michel hem de facto ontslaat als hij naar Marrakech trekt. Die voelt zich echter gesteund door driekwart van het parlement, dat met luide steun van op de oppositiebanken, en dus ook van Groen, voor het pact stemde. “Parlement heeft inderdaad gekozen. Want zonder samenwerking krijg je migratie nooit georganiseerd. Was dus geen Marrakech-coalitie maar een coalitie van menselijkheid en samenwerking. Blijkbaar wil de N-VA daar geen deel (meer) van zijn”, klinkt het bij Calvo.

Ook de socialisten zijn niet mals voor De Wever.

Calimero

Ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci is beenhard voor de partij van Bart De Wever. Dat N-VA tijdens het ontwerpen van het pact z’n mond hield, strookt volgens Almaci niet met zijn verklaring dat de regering nu het veto van N-VA niet volgt. “2 jaar stilzwijgend het pact laten passeren, dan 3 weken het land gijzelen om vervolgens geen enkele verantwoordelijkheid voor deze schertsvertoning te willen nemen: N-VA kan dat. #Calimero.”

Lees hier alles over de doorstart van de regering Michel, zonder N-VA.

Daarmee mikt Almaci ongetwijfeld op het feit dat De Wever niet expliciet uit de regering stapt maar er zich hardhandig uit laat duwen. Als Michel op het vliegtuig stapt, is dat als leider van een Zweedse coalitie, herhaalde hij meermaals. “Als hij terugkeert, is dat als leider van een Marrakech-coalitie”, klonk het tot vervelens toe. Wat Groen betreft is die horde alvast genomen.

Vlaams Belang neemt N-VA op de korrel en wuift Michel I uit.

Gesponsorde artikelen