Calvo lanceert “echte studentendebatten”: niet politici maar publiek gaan in debat

Calvo lanceert “echte studentendebatten”: niet politici maar publiek gaan in debat
Calvo

“Echt in debat gaan, niet gewoon komen luisteren”, dat is de baseline van een tour, die Groen-kopstuk Kristof Calvo lanceert. Hij trekt naar de Vlaamse universiteiten om er debatten te organiseren, waarbij het publiek zelf discussieert, niet de politici. Hij heeft opvallende steun: onder meer Yasmine Kherbache (sp.a), Sammy Mahdi (CD&V),en Maurits Van der Eyde (Open Vld) doen mee.

In minstens 4 studentensteden (Leuven, Gent, Brussel en Antwerpen) organiseert Kristof Calvo binnenkort wat hij noemt “echte studentendebatten”. Niet tussen politici, maar tussen studenten zelf. Een nieuw en verfrissend format, waarbij hij de dialoog wil aanzwengelen.

Calvo is al langer bezig met experimenteren. Het begon met z’n boek “Fuck de zijlijn”, waarbij hij voorstellen lanceerde om de politiek te verbeteren, meer mensen te betrekken. In een verlengde vulde hij de Roma in Antwerpen met een jong publiek, om er te discussiëren over Trump. En nu heeft hij een nieuw initiatief.

“Reclame maken voor de politiek”

“Na alle schandaaltjes van de afgelopen maanden wil ik ook echt reclame maken voor de politiek. Het is nodig. Het bepaalt elke seconde, elke minuut van ons leven. Dus kunnen we er maar beter deel van zijn. Fuck de zijlijn, leve politiek. Engagez-vous”, zo zegt hij. “Ik heb het deze zomer nog eens gemerkt op alle festivals en op andere plekken. Zelfs in de Boiler Room op Pukkelpop. Er is soms veel boosheid en teleurstelling, maar ook veel goesting om over politiek in gesprek te gaan en zelf de handen uit de mouwen te steken.”

En dus wil Calvo de jeugd zelf aan het woord laten. “Er is zoveel jong talent, ook politiek. Soms wil men het al, soms moet men het nog ontdekken. Bedoeling is al die jongeren letterlijk een podium te geven. Zij nemen het woord, ik modereer enkel. En een pak andere politici zullen als coach de debaters bijstaan. Zij vormen ook de vakjury die op het einde – met een knipoog – enkele prijzen uitreikt voor opvallende momenten en debaters. Calvo kreeg voor z’n initiatief al toezeggingen van Yasmine Kherbache (sp.a), Imade Annouri (Groen), Sammy Mahdi (CD&V), Elke Decruynaere (Groen) en Maurits Van der Eyde (Open Vld).

Gesponsorde artikelen