Cambridge vervolgt (tijdelijk) geen seksuele misdrijven op campus door nieuwe regels

Cambridge

De elitaire universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk zal seksuele misdrijven op haar campus even niet meer kunnen vervolgen. De normale interne procedure wordt hervormd, maar wie lastiggevallen wordt in de komende twee maanden, heeft geen verhaal tegen de daders.

Aanvaard worden op de universiteit van Cambridge is geen sinecure, maar ook op de elite-universiteit zijn er soms gevallen van aanranding. De universiteit heeft daar ook regels voor, en die zullen binnenkort zelfs verstrengen. Maar tot dan is er een hiaat. De huidige regels laten een achterpoortje toe waardoor studenten die worden lastiggevallen, tot oktober op een kafkaiaanse muur botsen.

Kafka in Cambridge

Laten we even de situatie schetsen: aan de universiteit van Cambridge, een instituut dat al jaren bestaat, zijn er twee reglementen. Het ene, de Code of Conduct, zijn de huisregels van de universiteit. Daarnaast zijn er ook de University’s General Regulations for Discipline. Die worden gestuurd door een extern comité, het Discipline Committee. Da’s belangrijk, door de twee gescheiden te houden, kunnen ook mensen die in de comité’s zitten, tot de orde geroepen worden.

Als het over formele klachten tegen studenten gaat, om hen te laten schorsen, zijn er een aantal regels alvorens er een hoorzitting komt. Zo moet er een regel overtreden zijn in beide sets regelgeving. Je zou denken dat verkrachting, aanranding of zelfs lastigvallen, in deze regels staat en dat is ook min of meer zo.

Aanranding is geen intimidatie

In de Code of Conduct staan een subsectie regels over ‘harrasment and misconduct‘, vrij vertaald seksuele intimidatie en seksueel overschrijdend gedrag. Maar in de General Regulations for Discipline staat enkel een paragraaf over seksuele intimidatie, harrasment dus.

Jarenlang keken de bestuursleden van het comité met milde ogen naar die wetgeving: verkrachting is een zwaarder feit dan intimidatie. Iedereen was dan ook van mening dat verkrachting zeker wel ook onder intimidatie viel.

Binnenkort krijgt de universiteit echter betere, strengere wetgeving als het over verkrachting, aanranding en intimidatie gaat. Dat is bijzonder goed nieuws, maar die regels gaan pas op 1 oktober in voege. Tot dan heeft de universiteit besloten om seksueel wangedrag dat gemeld wordt, heel strikt te bekijken.

Geen tuchtprocedure na verkrachting

Resultaat: twee dames die een aanranding kwamen melden, botsten op de waanzinnige mededeling dat, volgens het reglement, aanranding niet onder seksuele intimidatie valt. En dus geen interne tuchtprocedure kan triggeren, meldt Varsity, het tijdschrift van Cambridge.

De universiteit heeft reeds gereageerd. Zij melden inderdaad dat studenten die een klacht over seksuele misdrijven aanbrengen, die voor 1 oktober is gebeurd, onder de oorspronkelijke wetgeving valt. Zodra die wetgeving er is, kan er strenger en sneller opgetreden worden.

Gesponsorde artikelen