Canada legaliseert cannabis en niet alleen voor medicinaal gebruik

Canada legaliseert cannabis en niet alleen voor medicinaal gebruik

Vanaf september zal je in Canada legaal marihuana kunnen kopen én gebruiken: de Senaat keurde daarvoor een wet goed. Het gaat daarbij niet alleen om medicinaal gebruik, zoals in wat meer landen mag, maar ook om recreatief gebruik.  

Canada is het eerste G7-land dat wiet legaal maakt: je zal er vanaf september legaal wiet kunnen kopen en gebruiken. Het idee achter de wet is dat er sowieso veel cannabis gebruikt werd, maar dat de handel tot nu in de illegaliteit zat. Met de wet hoopt premier Justin Trudeau om de drugsgerelateerde criminaliteit naar beneden te halen. Het was ook één van zijn verkiezingsbeloftes in 2015.

Verschillende wetten per staat

Hoe de legalisering er juist zal uitzien, zal afhangen van staat tot staat. Dat wil zeggen dat je op sommige plaatsen op straat zal mogen roken en in andere niet. Ook de leeftijd waarop je marihuana mag gebruiken zal verschillen van staat tot staat. Wie marihuana zal mogen verkopen en op welke manier, zal streng gereguleerd worden.

epa

Da’s niet heel anders dan dat andere grote land waar marihuana wel mag: Nederland. Ook daar worden coffeeshops streng gereguleerd: ze mogen maar een bepaalde hoeveelheid marihuana stockeren (ongeveer een halve kilo) en rond de grens met België wordt een Nederlandse identiteitskaart gevraagd. In België mag het niet, al is medicinale marihuana toegelaten in sommige gevallen, zoals bij MS.

Ook in de Verenigde Staten

Het beleid in Canada zal meteen veel opener zijn, ook in enkele staten van buurland de VS, mag het intussen. Zo kan je in Nevada, Alaska, Oregon, Colorado en Washington marihuana kopen: zo’n dertig gram per persoon. Je moet ook 21 zijn. In andere staten is medicinaal gebruik toegestaan. Ook in Groot-Brittannië woedt momenteel een debat over de legalisering van wiet, de LibDems staan achter de wetgeving, maar de discussie is er nog nieuw.

De Canadese senaat keurde het voorstel goed met 52 tegen 29. Premier Justin Trudeau reageerde op Twitter: “Het was te gemakkelijk voor kinderen om aan marihuana te komen en voor criminelen om hiervan te profiteren. Vandaag brengen we daar verandering in.”

Gesponsorde artikelen