Left Right
scrollTop top

Canada verbiedt aanvalswapens na dodelijke schietpartij


Justin Trudeau Canada
© Isopix

Canada heeft zijn wapenwet verstrengd als reactie op de dodelijke schietpartij van twee weken geleden in de provincie Nova Scotia. Met de nieuwe wet zijn 1.500 verschillende soorten aanvalswapens nu verboden. Dat maakte premier Justin Trudeau bekend op een persconferentie.

“Vandaag sluiten we in Canada de markt voor militaire aanvalswapens. We verbieden 1.500 modellen met een nieuwe wet. Deze wapens zijn gemaakt met maar één doel: zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen doden. Zo’n wapens hebben geen nut en geen plaats in Canada”, zei Justin Trudeau op zijn persconferentie vrijdag.

“Voor veel families, waaronder velen van de inheemse bevolking, maken wapens deel uit van tradities die al generaties lang worden doorgegeven aan elkaar. De meerderheid van de wapenbezitters gebruiken ze veilig, verantwoordelijk en volgens de wet, voor hun werk, als sport, als verzamelaar of om te jagen. Maar je hebt geen A-15 nodig om een hert neer te schieten.”

Overgangsperiode

“Dus, met onmiddellijke ingang, is het in dit land verboden om militaire aanvalswapens te kopen, verkopen, vervoeren, importeren of gebruiken”, besloot Trudeau.

De nieuwe, strengere wapenwet is meteen van kracht. Er komt wel een overgangsperiode van twee jaar waarin wapenbezitters de tijd krijgen om te zorgen dat ze aan de nieuwe richtlijnen voldoen.

22 doden in Nova Scotia

De nieuwe wet komt er na enkele recente schietpartijen in Canada. Zo vond er in 2017 in Quebec een schietpartij plaats in een moskee. Daarmee kwamen 6 mensen om en raakten 19 anderen gewond. In 2018 schoot een man twee mensen door op straat in Toronto.

Een dodelijke schietpartij in de nacht van 18 en 19 april in de Canadese provincie Nova Scotia kostte het leven aan 22 mensen. Het was de dodelijkste schietpartij ooit in Canada. De dader, Gabriel Wortman, was gewapend met meerdere halfautomatische wapens.

Kritiek en steun

Justin Trudeau is al langer voorstander van een strengere wapenwet. Bij zijn laatste herverkiezing beloofde hij al werk te maken van een totaal verbod op militaire aanvalswapens.

Zijn beslissing kreeg wel onmiddellijk kritiek van Andrew Scheer, de leider van de Conservatieve partij in Canada. “Trudeau gebruikt de vreselijke gebeurtenissen in Noca Scotia en de huidige pandemie om zijn ideologische agenda door te duwen”, zei hij in een reactie. Toch lijkt een overgrote meerderheid van de Canadezen voorstander te zijn van een strengere wapenwet. Volgens een recente poll steunt zo’n 80 procent het verbod op militaire aanvalswapens.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899