Denk je dat cannabis je helpt te slapen? Je hebt het mis

De decriminalisering van cannabis heeft wetenschappers in staat gesteld de door sommigen als wonderbaarlijk beschouwde plant serieuzer en systematischer te bestuderen, zonder bang te hoeven zijn om te worden beschuldigd van het loven van een verdovend middel. En die studie leverde al enkele ontnuchterende (no pun intended) conclusies op.

Eerder dit jaar waarschuwden Amerikaanse ziekenhuizen voor een vreemde, bijzonder pijnlijke – en mogelijk fatale – maagkwaal die in verband lijkt te staan met zwaar cannabisgebruik. Minder alarmerend, maar voor sommigen misschien nogal contra-intuïtief: hoewel ganja een imago heeft als ontspannende, zelfs slaapverwekkende drug, heeft het in feite zeer schadelijke effecten op onze slaap.

Meer slapen, minder rusten

In een onderzoek dat is gepubliceerd op BMJ Journals, een website die medische onderzoeken verzamelt, werden 21.700 Amerikanen gevraagd naar hun slaapgewoonten, en 14,5 procent van de steekproef had in de afgelopen maand cannabis gebruikt. Het blijkt dat onder deze rokende populatie 34 procent meer kans had op een korte slaap (minder dan 6 uur) en 56 procent meer kans had op een lange slaap (meer dan 9 uur) dan degenen die in de afgelopen 30 dagen geen cannabis hadden gebruikt. Dit suggereert dat cannabis de gemiddelde hoeveelheid slaap die het lichaam nodig heeft, zowel kan verminderen als verhogen.

Matige gebruikers, die minder dan 20 keer cannabis hebben gebruikt in de afgelopen 30 dagen, hadden 47 procent meer kans om negen of meer uur per nacht te slapen dan niet-gebruikers. De situatie was nog erger voor zware gebruikers, gedefinieerd als mensen die de afgelopen 30 dagen 20 of meer keer cannabis hebben gebruikt. Die groep 64 procent meer kans op slaaptekort en 76 procent meer kans om te lang te slapen dan niet-gebruikers.

Meer onderzoek nodig

Hoewel de resultaten van de studie wijzen op een aanzienlijke vermindering van de slaapkwaliteit bij cannabisgebruikers, werd in de studie niet getracht te verklaren waarom cannabis in verband lijkt te worden gebracht met een verminderde slaapkwaliteit. De vraag blijft dus open. Het uiteenlopende karakter van deze resultaten moet worden benadrukt.

De onderzoekers zeggen dat er meer onderzoek nodig is naar de invloed van cannabisgebruik op de slaapkwaliteit van mensen. Zij plaatsen ook vraagtekens bij veel nieuwe experimentele behandelingen die cannabis beschouwen als een mogelijk hulpmiddel bij slaapproblemen.

“De toenemende prevalentie van cannabisgebruik en slaaptekort in de bevolking is een potentiële reden tot bezorgdheid”, leggen de auteurs van de studie uit. “Ondanks de huidige literatuur die gemengde effecten van cannabis en verschillende cannabinoïde formuleringen op de slaaparchitectuur en -kwaliteit aantoont, worden deze middelen in toenemende mate gebruikt als voorgeschreven en niet-voorgeschreven experimentele therapieën voor slaapstoornissen.” (lb/ns)

Meer
Lees meer...