Cannabis is de voorbije vijftig jaar gevoelig sterker geworden

De cannabis die vandaag op de markt te koop wordt aangeboden, is gevoelig sterker dan vijftig jaar geleden. Dit kan mogelijk een verhoogd risico op gezondheidsproblemen opleveren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Bath in Groot-Brittannië.

De Britse onderzoekers analyseerden de meer dan 80.000 stalen van cannabis die de voorbije vijftig jaar in zeven landen op de markt werd gebracht.

De onderzoekers gebruikten data die in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk, Denemarken, Italië en Nieuw-Zeeland waren verzameld.

Sinsemilla

In marihuana bleek de concentratie tetrahydrocannabinol (THC) – het bestanddeel dat verantwoordelijk is voor de roes die de gebruiker van het product ervaart – sinds het begin van de jaren zeventig van de voorbije eeuw met 14 procent is toegenomen.

“Dit was vooral te wijten aan het groeiend marktaandeel dat sterkere variëteiten zoals sinsemilla – zaadloze cannabis – de voorbije decennia hebben verworven”, zeggen de onderzoekers. “Dat ging vooral de nadele van het traditionele product, dat beduidend lagere THC-concentraties bevat.”

De Britse wetenschappers wijzen erop dat studies hebben aangetoond dat een frequent gebruik van cannabis met hogere THC-niveaus een verhoogd risico op problemen zoals verslaving en psychotische stoornissen met zich meebrengt.

“Naarmate de sterkte van de cannabis toeneemt, stijgt ook het aantal mensen dat wegens een problematische consumptie in behandeling gaat”, merkt onderzoeksleider Tom Freeman, directeur van de Addiction and Mental Health Group aan de University of Bath op. “Er gaan nu meer Europeanen in behandeling vanwege cannabis dan heroïne of cocaïne.”

Hasj

De onderzoekers ontdekten dat vooral bij de verkoop van cannabishars (hasj) sprake was van hoge THC-concentraties. Daarbij werd op vijftig jaar tijd een stijging met 24 procent genoteerd. Daarentegen bleek dat bij cannabidiol (CBD) – een bestanddeel dat geen bedwelmende werking kent en mogelijk een aantal medische toepassingen zou kunnen hebben – geen verhoogde concentraties te kunnen worden vastgesteld.

“Hasj wordt vaak als een veiligere cannabissoort bestempeld”, zegt Freeman nog. “De studie suggereert echter dat dit product inmiddels veel sterker is geworden dan de traditionele marihuana.”

Cannabis is de meest gebruikte illegale drug ter wereld. Onlangs is het product echter gelegaliseerd in Canada, Uruguay en verschillende staten van de Verenigde Staten. “Ook elders gaan stemmen op voor een legalisering”, betoogt Tom Freeman. “Op die manier zouden volgens een aantal partijen potentiële problemen immers gemakkelijker kunnen worden aangepakt.”

“Legalisering zou dus tot een grotere veiligheid van het product kunnen bijdragen. De toenemende sterkte van de cannabis onderstreept echter de noodzaak op begeleidende maatregelen die mogelijke schadelijke effecten zouden kunnen vermijden. Cannabis zou daarbij op dezelfde manier zoals alcohol moeten worden benaderd.”

Meer
Lees meer...