Definitief: alle cannabiswinkels verdwijnen uit Leuven om jongeren te beschermen

Exact een jaar na de opening van UniQanna, de eerste legale cannabiswinkel in Leuven, moest het de deuren sluiten. De andere winkel, GreenDay, in de Brusselsestraat wacht hetzelfde lot, want vanaf september wordt het voor de CBD-shops zo goed als onmogelijk om te blijven bestaan door de nieuwe regels van het stadsbestuur. Cannabiswinkels moeten over enkele maanden meer dan 1 kilometer van scholen verwijderd zijn, wat binnen de Leuvense ring niet gaat.

Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a)
Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a)

“We willen vermijden dat jonge mensen producten kopen met een te hoog THC-gehalte of dat de stap naar illegale cannabis verkleind wordt. Daarom trekken we als stad een duidelijke lijn”, laat de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) weten aan de kranten van De Persgroep. De winkels kregen zes maanden de tijd om zich aan te passen of volledig uit het straatbeeld te verdwijnen.

“We moeten voorkomen dat jongeren te vroeg roesmiddelen gebruiken, of het nu gaat om tabak, alcohol of cannabis, vanwege de grote gezondheidsrisico’s”, zei Ridouani eerder. “De stad Leuven gaat daarom strengere voorwaarden opleggen. Zo mag een cannabiswinkel zich niet vestigen binnen een straal van één kilometer van scholen of op minder dan 400 meter van een bestaande winkel met dit soort producten.” Binnen de Leuvense ring een winkel vestigen op één kilometer van een school is sowieso al zo goed als onmogelijk.

(Ian Thomas opende tijdelijk legale cannabisshop in Antwerpen.)

Cannabisshops in drukke winkelstraten

CBD-olie

De CBD-shop GreenDay in de Brusselsestraat verzette zich aanvankelijk tegen de maatregelen van het Leuvens stadsbestuur, maar legt zich nu bij de feiten neer.

Ook de cannabiswinkel UniQanna in de Diestsestraat zal de deuren nooit meer openen. De zaakvoerder heeft zich ondertussen in Nederland gevestigd en is niet van plan om buiten de studentenstad een nieuwe vestiging te openen. In Brussel bevinden zich momenteel wel nog enkele fysieke CBD-shops.

De CBD-shop Flower Factory waarvan de komst naar het Leuvense stadscentrum maanden geleden aangekondigd werd, is zelfs nooit open gegaan. Eerst konden de initiatiefnemers geen vergunning strikken van de douane, later kampten ze met moeilijkheden door de nieuwe regels van het stadsbestuur. De zaakvoerders gaan nu verder als verdelers.

(Zo kunnen stimulerende middelen ook op een nuttige manier gebruikt worden.)

Meer
Lees meer...