Carl Devos schat de politieke gevolgen voor Conner Rousseau in: “Binnenskamers vindt de partij dat het genoeg mag zijn”

Ondanks een persconferentie en uitleg van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau gaat de storm rond zijn persoon niet liggen. Zijn gedrag en uitspraken zinderen na, ook in politieke kringen. Carl Devos, politicoloog aan de UGent, schat de gevolgen in.

Wat voorafging: Tijdens een incident in een café in Sint-Niklaas deed Rousseau een aantal racistische uitspraken richting de Roma-gemeenschap. De politie maakte een proces-verbaal op, dat de voorzitter inmiddels kon inkijken. Gisteren volgde een persconferentie met een mea culpa van Rousseau.

De analyse: “Rousseau dacht gisteren na een behoorlijk strak geregisseerde persconferentie dat hij de bladzijde om kan slaan, maar dat zal om vele redenen niet lukken”, zegt Devos.

  • “Ten eerste omdat de vraag is wat het gerecht daar verder mee doet. Er is nu een onderzoek gestart.”
  • “Ten tweede zullen allerlei politieke tegenstanders de zaak proberen te benutten om Vooruit en Rousseau te treffen.”
  • “Maar ook in de samenleving is er wel een breed gevoel dat dit soort dingen simpelweg niet gezegd mogen worden door een partijvoorzitter. Zelfs al zeg je ze in een dronken bui.”

Ook nog: “Tegenstrevers zullen Vooruit zeker herinneren aan de woorden van Rousseau”, zegt Devos. “Als iemand van Vlaams Belang in het debat veroordeeld wordt omwille van scherp taalgebruik, dan gaat men vanuit Vlaams Belang zeggen: ‘Wacht eens, als jouw eigen voorzitter een beetje gedronken heeft, zegt hij wat hij werkelijk denkt‘. Dat is natuurlijk zeer vervelend voor een linkse partij.”

“Het mag genoeg zijn”

De electorale impact:

  • “We moeten wel erkennen dat Vooruit onder Conner Rousseau echt op het centrum mikt. En in dat centrum zullen waarschijnlijk ook wel een aantal mensen zijn die vinden dat het taalgebruik niet tolereerbaar is. Maar dat het probleem waar hij op wees, wel een probleem is waar ook zij mee zitten. Dus zal er misschien wel een stuk begrip zijn.”
  • “Heel wat mensen nemen aanstoot aan het feit dat hij via preventieve censuur probeerde om de media stil te leggen. De manier waarop hij communiceerde met de korpschef en de burgemeester van Sint-Niklaas voelt aan als ons kent ons. Je kan onmogelijk de electorale effecten daarvan voorspellen, maar ik denk niet dat hij daar netto gezien mee zal winnen.”
  • “Rousseau heeft de partij in de peilingen naar boven gestuwd, dus hij heeft ontzettend veel krediet opgebouwd waar hij nu op teert. Maar binnenskamers zeggen een aantal mensen luidop dat het genoeg mag zijn. Na allerlei incidenten uit zijn privéleven en vermeende relaties met minderjarigen, is er nu weer dit. Men vindt dat het maar eens over de ideeën van Rousseau moet gaan”, weet Devos.
Meer
Lees meer...