Carnation zal live clip opnemen op Alcatraz

Facebook @carnation

Het optreden op Alcatraz van de Belgische death metalband Carnation moest verplaatst worden naar zondag door de hevige rukwinden. De band staat om 12 uur 10 op de Swamp Stage, waar ze een videoclip zullen opnemen. Wij spraken Carnation op Alcatraz.

Wat doen jullie meestal voor een optreden?

Carnation: “Wij zijn redelijk kalm. We hebben graag dat het gecontroleerd en goed voorbereid is, dat alles op zijn plaats zit. Het mag mag geen warboel zijn op het podium, daarom checken we voor de show uitvoerig of onze versterkers en rookmachines in orde zijn. We warmen rustig op, geen chaos.”

Simon (zanger): “Tijdens de ‘transformatie’ probeer ik me in te leven. De outfit aanbrengen, duurt ongeveer een kwartier.”

Eerste song ooit opgenomen

Jullie hebben in 2018 de plaat ‘Chapel of Abhorrence’ uitgebracht. Wat heeft Carnation sindsdien gedaan?

“We zijn op tour geweest door Europa en hebben op de cruise 70.000 Tons of Metal gespeeld in Miami. De band heeft veel getourd. We hebben een nieuwe single Necromancer uitgebracht. Die stond niet op de plaat, omdat het nummer anders is dan de rest van het album. Het is het eerste nummer dat we ooit geschreven hebben en we hebben altijd gewacht met het uit te brengen, omdat we vonden dat het niet paste. Een single was dus ideaal. We spelen Necromancer trouwens tijdens elk optreden.” 

Groot platenlabel

Jullie album ‘Chapel of Abhorrence’ is uitgebracht op het label Season of Mist. Heeft dat deuren geopend voor jullie?

“We hebben veel nieuwe mensen kunnen bereiken in landen, waar we nog niet gespeeld hadden. Aan de verkoop en de reacties zien we dat we plots veel Amerikaanse fans hebben, terwijl we daar nog maar twee cruise-optredens gedaan hebben. Het label heeft een zeer goed distributienetwerk. Er komt ook wat prestige bij kijken. Mensen vertrouwen het oordeel van Season of Mist.

Meer volwassen sound

Zowel het album als Necromancer zijn opgenomen in de studio van Yarne (bas) en Bert (gitaar). Waarom?

“Het is een meerwaarde om die controle te hebben. Het is charmant dat je dat allemaal zelf kan doen en je staat onder minder druk tijdens de opnamesessies. Als het vandaag niet lukt, doe je het morgen opnieuw. Als je daarentegen een studie voor twee weken huurt, moet je bijbetalen als het niet gelukt is in die tijdspanne. Het gebeurt vaak dat bands inboeten op de kwaliteit van hun albums, omdat ze geen tijd meer hebben.”

Jullie zijn bezig sinds 2013. Is de band hard veranderd sinds jullie gestart zijn?

“We zijn meer ruimdenkend. In het begin wilden we in de eerste plaats death metal opnemen en uitbrengen. We hebben dat gedaan met de eerste EP. Dat was supercool, maar we willen daar nog dingen aan toevoegen, zodat het meer in onze eigen stijl kruipt. We zijn wat volwassener geworden. Death metal is niet onze enige invloed.”

Touren, touren en nog eens touren

Jullie gaan opnieuw op tour?

“In het najaar gaan we naar het VK en opnieuw naar Japan, twee tours van elk zes optredens. Beide tours draaien ook rond een festival. Zo spelen we in Japan op Asakusa Deathfest en in het VK op Damnation.”

Jullie hebben ook al in Brazilië getourd. Hoe was dat?

“Rock-‘n-roll, het tegenovergestelde van Japan. Daar is alles heel georganiseerd, maar Brazilië is pure chaos. De elektriciteitskast staat daar te roken en ze vinden dat normaal.”

Videoclip op Alcatraz

Wat zijn jullie toekomstplannen?

“We zijn een tweede album aan het schrijven. Er zijn zes instrumentale nummers volledig klaar en daar zullen er nog vier bijkomen. In 2020 zullen we een nieuwe plaat uitbrengen, op welk moment exact is nog niet duidelijk.”

“Morgen nemen we een muziekvideo op tijdens de show. We hebben een cameraploeg mee.”

Gesponsorde artikelen