‘Carol’ kreeg de prijzen voor Beste Actrice en Beste LGBT-film in Cannes en heeft nu een trailer

‘Carol’ kreeg de prijzen voor Beste Actrice en Beste LGBT-film in Cannes en heeft nu een trailer

Je hebt zo van die films waarbij je van in den beginne voelt dat ze groots worden. Carol, de nieuwe van Far From Heaven-regisseur Todd Haynes, is er zo eentje. Rooney Mara won er de prijs voor Beste Actrice mee in Cannes en de Queer Palm, een prijs die het festival uitreikt voor de beste LGBT-film. 

In het juryrapport voor die prijs werd gewaag gemaakt van “meer dan een film, een historisch moment.” De Queer Palm werd deze keer uitgereikt aan een film die het liefdesverhaal tussen twee vrouwen vertelt met dezelfde vanzelfsprekendheid, hetzelfde respect en hetzelfde belang als bij het vertellen van een verhaal in mainstream romances.

Halsoverkop verliefd

Een verfilming van The Price Of Salt, de tweede roman van de Amerikaanse schrijfster Patricia Highsmith. Dit verhaal, origineel gepubliceerd in 1953, speelt zich af in het Amerika van die tijd. Een jonge vrouw die een relatie heeft met een man, maar niet verliefd op hem is, wordt halsoverkop verliefd op Carol, een vrouw die in scheiding ligt. In de roman worden alle twijfels beschreven die deze gevoelens met zich brengen en alle obstakels die de vrouwen moeten overwinnen. Haar uitgever zag niets in dit liefdesverhaal tussen twee vrouwen en dus liet Highsmith de roman onder een pseudoniem uitgeven bij een kleine uitgeverij.

Achter de camera staat Todd Haynes en ook dat deed ons een vreugdekreet ontluiken, want Todd Haynes is de man die ook het sublieme Far From Heaven (2002) maakte. En laat die film nu net een film zijn over het bekrompen Amerika van de jaren 50.

Gesponsorde artikelen