Left Right
scrollTop top

Catalaanse leider Puigdemont eist in speech de vrijlating van zijn ministers


Catalaanse leider Puigdemont eist in speech de vrijlating van zijn ministers

De afgezette minister-president van het Spaanse Catalonië, Carles Puigdemont, eist in een speech de vrijlating van zijn ministers en noemt hun opsluiting “een aanslag op de democratie”. Zelf is Puigdemont niet verschenen voor de rechtbank en verblijft hij nog steeds in België.

Negen ministers van de voormalige regering van Puigdemont verschenen gisteren voor de Spaanse rechtbank en werden ook meteen opgesloten. Eén minister, Santi Vila, wordt op borgtocht vrijgelaten als hij een borgsom van 50.000 euro betaalt. Hij krijgt die kans omdat hij de regering verliet voor de onafhankelijkheidsverklaring van de Spaanse deelstaat.

“Ik eis vrijlating”

Puigdemont is niet voor de rechtbank verschenen en is ook niet van plan om snel België te verlaten, maar door het Europees aanhoudingsbevel dat gisteren tegen hem werd uitgevaardigd, moet ons land hem in principe uitleveren aan Spanje. Daarvoor heeft België 60 dagen de tijd.

Puigdemont heeft in een speech gereageerd dat de opsluiting van zijn ministers een aanslag op de democratie is en hij eist dan ook hun vrijlating. “Als legitieme verkozen premier eis ik de vrijlating van de ministers”, zo zei hij. “Dit is geen interne Spaanse zaak meer en ik roep de internationale gemeenschap op om zich bewust te zijn van de gevaren van wat er nu gebeurt”, zei hij verder, verwijzend naar het Europees aanhoudingsbevel dat is uitgevaardigd tegen hem en zijn voltallige regering.

“De arrestaties zijn een aanval op de verkiezingen, die in een klimaat van ongeziene repressie zullen plaatsvinden”, vervolgde Puigdemont, met een verwijzing naar de vervroegde verkiezingen in Catalonië op 21 december.

“Verder strijden in vrede”

Hij riep de Catalaanse bevolking ook op om verder te strijden, maar dan in vrede: “Er wacht ons een lange en zware onderdrukking. We moeten de situatie bestrijden zoals Catalanen dat doen, in vrede. Mijn steun en warmte gaat uit naar alle mensen die verbijsterd zijn door wat er gebeurt. We moeten het bestrijden zonder geweld.”

In Barcelona kwamen naar verluidt zo’n 50.000 mensen op straat om te protesteren tegen de arrestaties. In het Catalaanse Tarragona waren dat een 5.000 mensen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899