Catalaanse separatisten maken amok na arrestatie Puigdemont: 79 lichtgewonden

Catalaanse separatisten maken amok na arrestatie Puigdemont: 79 lichtgewonden

In Barcelona hebben gisteravond duizenden Catalanen geprotesteerd tegen de arrestatie van de afgezette minister-president Carles Puigdemont en andere voormalige Catalaanse regeringsleden. Het kwam tot confrontaties met de politie. In totaal liepen zo’n 79 mensen lichte verwondingen op. Ook in andere Catalaanse steden werd betoogd.

In Barcelona hield de oproerpolitie de betogers tegen. Er werd met vuilnisbakken naar de politie gegooid, er werd heen en weer geduwd en getrokken en betogers kregen het letterlijk aan de (wapen)stok met de politie. Op een bepaald moment werd er zelfs in de lucht geschoten in een poging om de gemoederen te bedaren.

79 lichtgewonden

De betogers konden uiteindelijk rond 10 uur ’s avonds uit elkaar gedreven worden. Op video- en persbeelden is te zien dat de politie sommige betogers daarbij hardhandig aanpakten. Politiebusjes werden na de rellen volgestouwd met demonstranten.

De hulpdiensten moesten 79 lichtgewonden onder handen nemen, waaronder 13 agenten van de Mossos d’Esquadra, de Catalaanse politie. Vier personen werden opgepakt.

“Spaanse wraak is onstilbaar”

De betogers waren razend omdat de afgezette minister-president Carles Puigdemont gearresteerd is na een Europees aanhoudingsbevel tegen hem.

Roger Torrent, de voorzitter van het Catalaanse parlement, riep in een toespraak op tot kalmte en het vormen van een “maatschappelijk front” tegen de manier waarop Spanje de Catalaanse kwestie behandelt: “De Spaanse honger naar wraak is onstilbaar.”

Heel wat betogers zijn nog niet van plan om de strijdbijl te begraven en spreken van stakingen en nieuwe acties.

Acties tegen EU en Duitsland

Eerder, rond de middag, trokken separatistische sympathisanten van de iconische Ramblas naar de vertegenwoordigers van de Europese Commissie in Barcelona. Daar scandeerden de betogers de slogan “Dit Europa is een schande”. Geen enkele EU-lidstaat steunt formeel de onafhankelijkheidsbeweging van Catalonië.

Daarna trokken de separatisten naar het Duitse consulaat. De demonstranten uitten er hun afschuw tegen de arrestatie van Puigdemont. Volgens Paul Bekaert, de advocaat van Puigdemont, en sommige Spaanse media werd de Catalaanse leider opgepakt na een samenwerking tussen de Duitse politie, de Spaanse politie en de Spaanse inlichtingendiensten.

De Catalaanse leiders worden beschuldigd van rebellie, opruiing en misbruik van belastinggeld en riskeren daarvoor 50 jaar cel.

Wat nu?

Momenteel zit Puigdemont in een cel in de Noord-Duitse stad Neumünster. Hoe moet het verder met hem? Zijn advocaat meent dat hij Puigdemont vrij zal kunnen krijgen onder voorwaarden “zoals dat ook in België is”. De Duitse rechter heeft 48 uur om te beslissen over een eventuele voorwaardelijke invrijheidsstelling.

Verder heeft de Duitse justitie een termijn van 60 dagen om te beslissen over een uitlevering aan Spanje, dat het Europees aanhoudingsbevel tegen Puigdemont uitgevaardigd heeft. Een nieuwe reeks van leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging werd opgepakt. Toen Puigdemont eind 2017 door de Brusselse onderzoeksrechter werd vrijgelaten, mocht hij België niet verlaten zonder toestemming.

De advocaat wil er alles aan doen om de uitlevering aan Madrid te vermijden: “Maar natuurlijk wil hij dat koste wat het kost vermijden. Ik stel mij overigens grote vragen bij de Spaanse democratie, die verkozen parlementsleden achter de tralies zet.”

De beelden uit Barcelona:

Gesponsorde artikelen