CdH gooit parlementslid Özdemi eruit omdat ze Armeense genocide ontkent en zet zo PS onder druk

CdH gooit parlementslid Özdemi eruit omdat ze Armeense genocide ontkent en zet zo PS onder druk

Het cdH kon moeilijk anders, nadat Brussels parlementslid Özdemir bleef weigeren de Armeense genocide te erkennen. En dus wordt ze uit de partij getrapt. De PS zit verveeld met de zaak, want bij hen zit Emir Kir op eenzelfde spoor.

Het cdh heeft Brussels parlementslid Mahinur Özdemir uit de partij gezet. Dat gebeurde nadat Özdemir voor de deontologische commissie van de partij was verschenen. Daar weigerde ze opnieuw om de Armeense genocide te erkennen. Die volkerenmoord ligt nog steeds gevoelig in Turkije, dat de dood van de naar schatting 800.000 tot 1,5 miljoen Armeniërs tussen 1915 en 1924 weigert te bestempelen als een genocide.

Op de vlucht voor RTL

“De erkenning van een genocide verdraagt geen dubbelzinnigheid en vereist volledige klaarheid”, zegt het cdH in haar communicatie. Op RTL had Özdemir gisteren eerst in het Brussels parlement en nadien in het gemeentehuis van Schaarbeek, waar ze gemeenteraadslid is, de camera’s ontvlucht. Ze weigerde pertinent elke vraag over de genocide. En dus trommelde het cdH haar vandaag op voor die deontologische commissie, om daar vast te stellen of ze effectief bleef weigeren. Dat was het geval. Exit Özdemir.

Meteen ligt de bal nu in het PS-kamp. In de Kamer zorgde een recente herdenking van de Armeense genocide immers ook voor een rel. Prominente PS’er Emir Kir bleef er afwezig tijdens die herdenking, net als Meyrem Almaci (Groen), Fatmah Pehlivan (sp.a) en Veli Yuksel (CD&V). Almaci was weggeroepen, en werd vervangen door Calvo.

Maar in het geval van Kir ging het blijkbaar wel degelijk om een bewuste afwezigheid. In het verleden deed de man daarover ook foute uitspraken. Hij werd door de PS voor z’n afwezigheid ferm op de vingers getikt. Bij cdH gaat men duidelijk wel een stap verder.

Gesponsorde artikelen