CD&V heeft plots twee kandidaat-voorzitters: nieuw gezicht Partyka en de verwachte Van Peteghem

Kaarten op tafel: twee serieuze kandidaten springen in de race om nieuwe voorzitter van CD&V te worden.

Wat gebeurt er precies? The game is on. CD&V heeft vanaf vandaag twee kandidaat-voorzitters.

  • Eén naam is al veel langer verwacht: Vincent Van Peteghem, de burgemeester van De Pinte in Oost-Vlaanderen, een jong talent van de partij en de gedroomde man om na Pieter De Crem eindelijk opnieuw een politiek talent in de provincie te hebben. De partij gaf hem de kans om zich perfect voor te bereiden op een kandidatuur: hij mocht de ‘groep van twaalf’, de zogenaamde apostelen, voorzitten, en een kritisch rapport over de partij afleveren na een desastreuze verkiezingsnederlaag op 26 mei.
  • Een naam is verrassend, verfrissend zelfs: Katrien Partyka. Zij heeft een aantal uitgesproken troeven: ze is ook lokale burgemeester, in Tienen, maar heeft ook al behoorlijk wat ervaring op kabinetten én als parlementslid. Maar, laat ons eerlijk zijn: ze is als vrouw en als relatief nieuwe naam een verrassing, die meteen CD&V veel uitdrukkelijker een nieuw gezicht kan geven.

Hoe sterk is hun kandidatuur? Beiden dragen een ACW-stempel, hebben hun roots in de Beweging-vleugel van de partij. Die vleugel telt veruit het meeste leden binnen CD&V. Alleen, is een ‘ACW’-kandidaat zijn vandaag een voordeel? Dat is niet gezegd, de relatie is gespannen, de houding van de ‘Beweging’ rond Arco en andere dossiers zoals Hart boven Hard wordt wel eens deloyaal genoemd. Maar kort gezegd: beiden kunnen de ACW-stem wel onderling verdelen, als er vanuit de rechtervleugel nog een kandidaat zou opstaan. Wat speelt nog?

  • Van Peteghem heeft niet bepaald gescoord met z’n rol als voorzitter van de Twaalf Apostelen. Z’n rapport was zeker voor veel medewerkers van de partij onnodig hard, en ook aan de top werd de communicatie rond het rapport allerminst gesmaakt. Bovendien kan je hem niet bepaald ‘sexy’ noemen, hij staat voor een degelijke, doordachte aanpak, maar neigt naar het voorspelbare, saaie. Wat wel in z’n voordeel spreekt: hij is geen West-Vlaming of Limburger, de twee gebieden die disproportioneel bediend zijn binnen de partij tot nu toe. En in Oost-Vlaanderen zal hij kunnen mobiliseren.
  • Partyka is een kandidaat met een sterke lokale inplanting, die vermoedelijk een gedurfdere campagne gaat voeren. Als vrouw heeft ze mogelijks steun van velen die de mannelijke dominantie beu zijn. Tegelijk zal ze in Vlaams-Brabant kunnen rekenen op behoorlijk wat steun. En ze heeft een ‘geheim wapen’: haar partner Koen Van den Heuvel, voormalig minister, Vlaams parlementslid en burgemeester van Puurs, is ook een zwaargewicht binnen de partij. Hij is bovendien niet ACW, maar rechtervleugel.

Maken ze een kans? Om te kunnen meedoen, moet je drie afdelingen, of twee afdelingen én een provincie achter je krijgen. Dat moet voor geen van beiden een probleem zijn: elk kan met een vingerknip die afdelingen vinden. Voor de rest hangt het zeker af van wie nog in de race stapt.

  • Waarnemers binnen de partij verwachten dat Sammy Mahdi, de jongerenvoorzitter, zeker z’n kans gaat wagen wegens “niets te verliezen”. Maar heeft hij veel steun? Z’n eigengereide optreden levert hem niet alleen vrienden op, en velen vinden z’n profiel te rechts. Op het ACW kan hij niet rekenen, nu die zelf twee kandidaten hebben.
  • Hendrik Bogaert is absoluut geen ACW-man, hij vertegenwoordigt eerder de rechtervleugel. Iedereen verwacht dat z’n geflirt met een kandidatuur omgezet wordt in een echte gooi om het voorzitterschap, maar dat is niet gezegd. Hij ligt, net omwille van z’n flinkere discours, zeker niet slecht bij de basis en zou zeker landelijk bijzonder sterk kunnen scoren.
  • Plaatst men in West-Vlaanderen, onder impuls van lokale baas Hilde Crevits, die uit het ACW-kamp komt, iemand tegen Bogaert, als die kandideert? Die kans is groot, om zo de West-Vlaamse stemmen te verdelen. De logische naam is dan Joachim Coens, die al langer flirt met een kandidatuur. Alleen is het wachten op ‘sterke Hendrik’ dus.

En nu? Twee belangrijke kandidaten hebben hun kaarten op tafel gelegd. De anderen hebben nog enkele dagen tot de deadline van 21 oktober, om zich te gooien. Maar zeker aan de linkerkant, de ACW-vleugel, wordt het drummen om nog een plekje te vinden. En ook: CD&V heeft een vrouw gevonden, als kandidaat-voorzitter.

Meer
Lees meer...