CD&V-kamerlid Eric Van Rompuy haalt zwaar uit naar Theo Francken: “Shame on you, mijnheer Francken!”

CD&V-kamerlid Eric Van Rompuy haalt zwaar uit naar Theo Francken: “Shame on you, mijnheer Francken!”

In een blogpost haalt kamerlid voor CD&V Eric Van Rompuy zwaar uit naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “SHAME ON YOU, Mijnheer Francken”, schrijft hij in een blogpost. Ook Bart De Wever en de gehele N-VA worden niet gespaard. “N-VA staat voor een model van tweedracht”, luidt het.

CD&V-kamerlid Eric Van Rompuy begint zijn blogpost met kritiek op het zomerakkoord, maar hij steekt wel meteen ook een pluim op de hoed van de regering Michel door te zeggen dat de werkgelegenheid, koopkracht en private consumptie gestegen zijn. Maar daar ging de aandacht in de afgelopen maanden niet naartoe, zo stelt Van Rompuy. Vooral de thema’s asiel, migratie, veiligheid en identiteit stonden in de zomermaanden in de spotlights. “Het is de strategie van N-VA hierop te ‘scoren'”, stelt Van Rompuy.

“Oogsten ze niet wat ze gezaaid hebben?”

Maar dan richt het CD&V-kamerlid zijn pijlen op één man in het bijzonder: staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “Hij communiceert elke dag over hoeveel mensen opgesloten zijn, zoveel werden aangehouden, zoveel criminelen werden teruggestuurd. Alsof het basketbaluitslagen zijn en die cijfers over wanhopige mensen tot een trofee leiden”, schrijft hij. “Dat men in Vlaanderen de populairste politicus kan worden met zulke brutale uitspraken toont aan dat ook in Vlaanderen het populisme in volle opgang is.”

Hij keert ook terug op de rel rond de foto van de jongerenafdeling van Ecolo, die Francken afbeeldden in een nazikostuum. Van Rompuy veroordeelt de foto, “maar oogst het provocerende en Trumpiaanse taalgebruik van De Wever en Francken niet wat ze zelf hebben gezaaid? Provoceren loont blijkbaar in de publieke opinie.”

“SHAME ON YOU”

Van Rompuy spaarde ook in het verleden zijn woorden niet als het op Theo Francken aankwam. Met “SHAME ON YOU” en “NOT IN MY NAME” reageerde hij al hard op het beleid van de staatssecretaris. Nu haalt hij ook zwaar uit: “Als christendemocraat ben ik beschaamd deze man bezig te horen. Hij gebruikt zwakke en hulpeloze mensen om bij de kiezers te scoren met ranzige uitspraken.” “Charles Michel fluit hem regelmatig terug, maar hoe lang kan men die man nog tolereren op deze delicate en humanitaire functie in de regering?”, stelt hij zich de vraag.

Daarna geeft hij de hele N-VA ervan langs. “N-VA staat voor een model van tweedracht: zij en de rest”, staat er te lezen. Hij stelt dat zijn partij CD&V door N-VA wordt meegesleurd in “een samenlevingsvisie die niet de onze is”. “Wouter Beke sprak vorige week over N-VA als een VB-light. Deze week kregen we met het optreden van Francken hiervan het zoveelste bewijs.” Van Rompuy sluit zijn blogpost af met enorm zware woorden: “SHAME ON YOU, Mijnheer Francken. Hoelang nog?”

epa

Gesponsorde artikelen