CD&V krijgt deksel op de neus van ACV: alleen kritiek op zomerakkoord, acties dit najaar

CD&V krijgt deksel op de neus van ACV: alleen kritiek op zomerakkoord, acties dit najaar

Kris Peeters, de vicepremier van CD&V, haalde een pak zaken binnen in het groot zomerakkoord: een forse taks op vermogens, een regeling voor Arco, hervormingen op vlak van werk… En hij hoopte op “een schouderklopje”, of minstens dat ACV het hele plaatje zou bekijken. Maar niets daarvan bij de christelijke vakbond, die (alweer) acties aankondigt. “Het wordt een harde sociale winter”, zegt Marc Leemans.

Je kan veel zeggen van het zomerakkoord, maar niet dat CD&V deze keer weinig binnenhaalde. De regering maakt zich sterk dat de nieuwe taks op effectenportefeuilles 250 miljoen euro gaat opbrengen. En Arco-beleggers krijgen eindelijk, na jaren wachten, zicht op een oplossing. CD&V sleepte daar 400 miljoen euro uit de brand voor die beleggers, geld dat er komt dankzij de verkoop van Belfius. Plus Peeters haalde, tegen z’n coalitiepartners N-VA en Open Vdl de ‘mystery calls’ binnen: controle op discriminatie via ‘anonieme’ telefoontjes.

Opvallend, CD&V had zich dan ook verwacht aan wat positief nieuws. In Het Laatste Nieuw afgelopen weekend had Peeters het nog over die linkervleugel van vakbond ACV, die best meer erkentelijk zou mogen zijn: “Een schouderklopje op tijd en stond doet deugd. Maar in de politiek is dat helaas een zeldzaamheid.” Over Marc Leemans, de baas van het ACV, had Peeters nog dit te zeggen: “Neen, ik heb hem nog niet aan de lijn gehad, maar ik ga ervan uit dat dit wel zal komen. Ik hoop alleen dat hij het hele plaatje bekijkt.”

Of vakbondsbaas Leemans nu Peeters aan de lijn gehad heeft, is niet duidelijk. Maar in het Nieuwsblad haalt de vakbondsman zeer hard uit naar de moederpartij CD&V. Volgens hem worden “de grote inkomens helemaal niet worden aangesproken.” En meteen kondigt hij zwaar protest aan: “Door verkeerde beleidskeuzes komt er een harde sociale winter”.

Nieuw is het vakbondsprotest niet. Telkens wordt een “hete herfst”, een “hevige lente” of “harde winter” aangekondigd. Ook nadat nu die hardbevochten “fiscale rechtvaardigheid” van CD&V toch is binnengehaald aan de onderhandelingstafel. “De kans is groot dat deze poging voor meer fiscale fair play een slag in het water wordt”, uit Leemans z’n permanent wantrouwen nog eens.

Leemans is ook niet de spreken dat iedereen nu ook voor 500 euro per maand onbelast mag bijklussen. “Dat ondergraaft de financiering van de sociale zekerheid”. Hij maakt ook de vreemde redenering “dat dit nu over 1000 euro per maand gaat”.

Oplossing voor Arco? Nauwelijks uit de zakken van het ACW, zo blijkt

De kritiek is opvallend. Want afgelopen weekend bleek nog dat de linkerzijde van de christelijke zuil moeilijk kan klagen over het zomerakkoord, en met name het akkoord rond Arco.

het ACW, de koepel boven ACV en vandaag bekend onder de naam Beweging.net, moet op papier ook 200 miljoen euro betalen om die puinhoop op te ruimen. De ACW-top, met Francine Swiggers op kop, zat mee aan de knoppen bij Dexia, dat door hoogmoed ten onder ging en de Belgische belastingbetaler met een miljardenrekening opzadelde. Het ACW is mee verantwoordelijk voor dat debacle, en moet mee z’n eigen achterban vergoeden. 200 miljoen euro, was gezegd in het zomerakkoord.

Dit weekend becijferde De Tijd dat het een pak minder is. Want de boete die Europa Arco oplegde voor illegale staatssteun wordt afgetrokken van die 200 miljoen. Het gaat om 146 miljoen euro, die eigenlijk door de belastingbetaler wordt betaald. En dat is niet alles: er komt nog 24 miljoen uit de vereffening van Arco zelf. En zo blijft er dus amper 30 miljoen over die de christelijke zuil moeten betalen.

Een ‘oplossing’ voor Arco dus die quasi volledig betaald wordt door de staat, en dus de burger. En toch is die linkerzijde van de christelijke zuil weer “woest” en komen er “acties”. CD&V zelf reageert niet op de kritiek van ACV. Maar de vraag blijft hoe lang nog die spanning tussen vakbond en zuil enerzijds en partij anderzijds kan blijven aanhouden.

Gesponsorde artikelen