CD&V laat Schauvliege nu wel erg stevig zweten: hoe langer het duurt, hoe slechter het eruitziet voor haar

CD&V laat Schauvliege nu wel erg stevig zweten: hoe langer het duurt, hoe slechter het eruitziet voor haar

Is Joke Schauvliege (CD&V) nog lang minister van Natuur, Omgeving en Landbouw? Haar partijvoorzitter en -top laten haar serieus zweten: ze houden al urenlang haar ontslag in beraad. 

Het was een bijzonder pijnlijke setting, de manier waarop Joke Schauvliege voor de camera’s van de VRT vanmiddag Bart Verhulst te woord moest staan. Naast haar, met de armen gekruist, Wouter Beke (CD&V) en daarachter kopstuk Hilde Crevits (CD&V), die stonden mee te luisteren naar hun minister in de Vlaamse regering die in bijzonder zwaar vaarwater terecht is gekomen. Beiden, zowel Beke als Crevits, blonken niet uit in steunende lichaamstaal voor Schauvliege, en achteraf bleek waarom.

Naar eigen zeggen had Schauvliege “duizenden sms’en en mails” gekregen, vorige week, een cijfer dat in De Ochtend nog “honderden” was. Die bevatten kritiek, en het feit dat ze niet geslapen had, maakte “dat ik mij een stukje heb laten meeslepen door mijn emotie”, zo stelde ze zelf. Dat meeslepen, daarmee bedoelde ze de leugen die ze lanceerde afgelopen zaterdag, in een speech aan het Algemeen Boeren Syndicaat.

Aan het publiek van landbouwers verklaarde ze zaterdag daar immers het volgende: “Ik weet wie achter heel die beweging zit, zowel de zondagse betogingen als de spijbelaars op donderdag. Men heeft me dat verteld vanuit de Staatsveiligheid”. De speech lekte uit, en veroorzaakte heel wat commotie. Vandaag moest ze het tegendeel toegeven. Er is haar niets verteld vanuit Staatsveiligheid. “Ik heb geen rechtstreeks contact gehad met Staatsveiligheid”, zo zegt ze nu. “Ik heb dat gisteren ook al laten weten, dat dat niet klopt.”

Dat zette haar intern bij CD&V danig onder druk. De partij had haar wekelijkse fractievergadering van alle Vlaamse parlementsleden, maar die is veranderd in een crisisvergadering. Want Beke en Crevits, die dus mee stonden te luisteren naar de uitleg van Schauvliege voor de camera’s van de VRT, wilden na afloop niet gezegd hebben dat Schauvliege aanblijft. Ze hadden nochtans perfect de kans om zich daar, met de pers aanwezig, vol achter hun minister te zetten. Quod non. “We gaan dat nu rustig samen verder bekijken”, was alles wat Beke daarover stelde. Op vragen over het lot van Schauvliege, valt voorlopig in de wandelgangen een doodse stilte. Geen bemoedigend teken voor haar.

Een exit als minister: het ligt aan de partijtop

Als Schauvliege moet gaan, zal dat dus 100 procent een interne aangelegenheid zijn. Want coalitiepartners N-VA en Open Vld dringen niet aan op ontslag. De oppositie eist dat wel, maar dat kan niet echt verwonderen, na de felle uitspraken van de minister, die niet bleken te kloppen.

Vraag is of CD&V zo ver wil gaan, om Schauvliege af te danken. In Oost-Vlaanderen werd onlangs nog Pieter De Crem terug op het schild geheven, nadat hij jaren in de kelders van de politiek had vertoefd als staatssecretaris zonder echte bezigheden. Nadat hij eerst weigerde op een lijst te staan, maakte Beke hem na de promotie van De Crem in Michel II tot minister alsnog lijsttrekker. Maar naast Schauvliege zijn er niet meteen nieuwe kopstukken die in Oost-Vlaanderen klaar staan om de zaak te forceren voor CD&V.

Anderzijds gaat men bij een ontslag over tot de ultieme schuldbekentenis. Toen andere ministers, zeker van N-VA, in het gedrag kwamen omdat ze worstelden met de waarheid, sloten de rangen de afgelopen legislatuur steeds, slikte de partij, en trok de karavaan verder. Op enkele maanden van de verkiezingen nog een switch doorvoeren, zou voor CD&V wel eens bijzonder negatief kunnen uitpakken.

Maar blijkbaar overweegt de partijtop toch ernstig dit scenario door te voeren, anders laat het een minister niet uren aan een touwtje bengelen. Hoe langer dergelijk schouwspel duurt, hoe slechter het eruitziet voor het lot van Schauvliege.

vrt

Gesponsorde artikelen